Concurs de muzică psaltică la Focșani

Copii și tineri din mai multe parohii și instituții de învățământ vrâncene au participat, astăzi, 4 aprilie 2012, la cea de a IV-a ediție a Concursului de interpretare psaltică „Lăudați pe Domnul!” organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în colaborare cu alte instituții civile, informează TRINITAS TV.

Elevii și profesorii coordonatori au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Epifanie, care a luat parte la eveniment.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie a spus: „S-a format deja o tradiție ca aici, la Focșani, să se prezinte elevi de la diferite școli pentru a interpreta muzică bizantină. Muzica aceasta ne aproprie de Biserică și de Dumnezeu. Este foarte potrivit ca în această perioadă a Postului Mare ni s-a creat această atmosferă duhovnicească deosebită și ne-a încurajat ca în zilele de post pe care le mai avem până la marea sărbătoare a Învierii Domnului să fim mai stăruitori în rugăciune, să postim postul cel adevărat, adică și cel trupesc și cel sufletesc, și astfel să ne apropriem de slăvita Înviere a lui Hristos”.

Concursul, găzduit de Colegiul Național „Unirea” din Focșani, a fost structurat pe două secțiuni.

Pe lângă premiile constând în icoane și cărți bisericești au fost acordate și premii în bani oferite de către Centrul Județean pentru Păstrarea și promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea, care a sprijinit desfășurarea fiecărei ediții a concursului, în calitate de co-organizator.

Copii și tinerii concurenți – mulți dintre ei îmbrăcați în costume tradiționale românești – și-au pus în valoare talentul, dovedind o bună cunoaștere a tehnicii și rigorilor melosului bizantin autentic.

Noutatea ediției din acest an a constituit-o prezența copiilor din Grupul „Cununița satului” al Parohiei gălățene Liești. Sub conducerea preotului Titi Gabor, ei au susținut un program de pricesne și poezie religioasă.

Comentarii Facebook


Știri recente