Concurs de eseuri la Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou” din Cluj-Napoca

Parohia ‘Sfântul Dimitrie cel Nou’ din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 13 aprilie, concursul de eseuri religioase ‘Modelul și prietenul meu – Iisus Hristos’. Evenimentul a avut loc în biserica parohiei, iar la deschidere a participat Înalt Preasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. În concurs au intrat 120 de elevi din clasele V-IX de la șapte școli din cartierul Gheorgheni.

Printre unitățile de învățământ participante s-au aflat Liceul Teoretic ‘Lucian Blaga’, Colegiul Pedagogic ‘Gheorghe Lazăr’, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic ‘Raluca Ripan’, Colegiul Tehnic de Transporturi ‘Transilvania’, Grupul Școlar Agricol ‘Alexandru Borza’ și Școala ‘Nicolae Titulescu’. Lucrările au fost evaluate de un juriu format din preotul Cristian Sonea, directorul Seminarului Teologic Liceal din Cluj-Napoca, preoții Petru Ilea, Liviu Vidican, Horea Petrea și Andrei Dutca.

Cei mai buni elevi au primit diplome, însă dincolo de ierarhizare, concursul a avut o importanță educativă în formarea duhovnicească a tinerilor, după cum a arătat IPS Andrei: ‘Aici se desfășoară o activitate catehetică de excepție. Am venit să-i binecuvântăm pe copii și să subliniem un adevăr de mare importanță: așa cum se formează sau așa cum îi formăm noi pe ei, așa va fi Biserica de mâine. În Ectenia pe care am rostit-o am redat un cuvânt al proorocului David, ‘Veniți, fiilor, și frica Domnului vă voi învăța pe voi!’. Preoții, dascălii, școala, grija aceasta o au, să îi formeze pe copii’.

Activități cu copiii pe grupe de vârstă

După concursul de eseuri, câțiva de elevi ai Grupului Școlar de Industrie Alimentară din Cluj-Napoca a pus în scenă piesa de teatru ‘Așteptând Sfintele Paști’, apoi elevii au vizionat câteva filme cu tematică religioasă.

În perimetrul Parohiei ‘Sfântul Dimitrie cel Nou’ se află mai multe școli cu care, de-a lungul timpului, biserica a stabilit legături de colaborare. Astfel, pe lângă orele de religie s-au stabilit activități comune desfășurate în biserică, între care: școala de sâmbătă, susținerea unor piese de teatru, concerte de cântări religioase, colinde, recitaluri de poezii.

Copiii au fost grupați pentru a fi incluși în activități de interes pentru fiecare vârstă, după cum a specificat pr. paroh Iacob Cismaș: ‘De cinci ani, de când am început activitatea aici, chiar și înainte la Biserica din Borhanci, am avut o preocupare specială pentru tineri, dar nu numai cei din școală, ci și micuții recent botezați, insistând pe lângă părinți și bunici să-i aducă la biserică, să-i împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului. Copiii de la 7 la 14 ani fac parte din grupul ‘Micii Creștini’, care în fiecare sâmbătă se întâlnesc la biserică cu doamnele preotese, profesorii de religie și alte doamne din Comitetul Parohial și desfășoară activități deosebite. Cu cei mai mari am întemeiat ‘Liga Tinerilor’, care se întâlnesc și ei săptămânal, în fiecare joi’.

Comentarii Facebook


Știri recente