Concluziile intalnirii crestine de la Stuttgart cu tema ‘Impreuna pentru Europa’

Europa a fost indemnata sa nu se limiteze la a fi o piata, deoarece experienta Holocaustului a aratat ca, fara valori transcendentale, continentul poate da nastere la cele mai cumplite rele. Acesta a fost mesajul dat la incheierea primei intalniri care a fost organizata vreodata intre miscarile crestine din Europa, si care s-a desfasurat saptamana trecuta la Stuttgart, Germania, cu tema ‘Impreuna pentru Europa’.

‘Europa a ajuns la un moment decisiv pentru viata si pentru viitorul ei’, incepe mesajul, pentru a celebra intrarea a 10 noi tari in Uniunea Europeana. Continentul ‘nu se poate limita la a fi o piata sau o uniune pentru securitatea cetatenilor ei’, se spune. ‘Se remarca un nou suflu al iubirii lui Dumnezeu asupra tuturor popoarelor Europei, care o determina sa fie mult mai mult decat atat’. Europa ‘este un continent al diversitatii si al frumusetii, si a trait momente de stralucire si crestere, dar a gustat de asemenea amaraciunea adevarului ca omul, daca nu se raporteaza la valori profunde, este dezradacinat din umanitatea sa si se arata capabil de cele mai cumplite rele’, continua mesajul. Zeci de episcopi si lideri de diferite credinte au participat la eveniment, alaturi de 30 de parlamentari din 10 tari europene.

Printre vorbitorii la intalnire s-au numarat Chiara Lubich, fondatoarea Miscarii Focolarelor; Andrea Riccardi, fondatorul Comunitatii Sant’ Egidio; doi pastori luterani si un preot ortodox.

Comentarii Facebook


Știri recente