Concertul tradițional de colinde al Școlilor Teologice din Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, ca în fiecare an, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, împreună cu Corala „Psalmodia Varadiensis” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, în întâmpinarea marelui praznic al Nașterii Domnului, au reluat, într-un concert de excepție, cântul colindelor, după cum ne-a precizat Pr. prof. Alin Sonea.

Evenimentul a avut loc marți, 20 decembrie, începând cu orele 1700, în Paraclisul cu hramul „Sfinții Nicolae, Spiridon și Nectarie”, de la demisolul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” din Oradea.

În prima parte a concertului, elevii Liceului Teologic Ortodox, dirijați de Părintele Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, au interpretat un colaj de colinde tradiționale, de factură bizantină, dintre care unele chiar cu elemente de istorie românească și ortodoxă străveche. În a doua parte, studenții teologi, dirijați de Părintele conf. univ. dr. Mihai Brie, au dat glas,cu o măiestrie aparte, colindelor clasice, armonizate pe voci, unele dintre ele prelucrate și interpretate în exclusivitate.

Concertul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care i-a felicitat pe colindători în frunte cu dirijori, scoțând în evidență interpretarea monodică, specific bizantină a elevilor teologi și interpretarea corală, polifonică, de cameră a studenților teologi, ambele feluri de interpretare găsindu-și completarea reciprocă, încântând auzul și simțirea publicului. De asemenea Preasfinția Sa a subliniat importanța liturgică a zilei, zi care marchează martiriul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul și începutul Înainteprăznuirii Nașterii Domnului, prăznuire înainte prin audiția mesajului înomenirii Cuvântului lui Dumnezeu, transpus în colinde.

La eveniment au mai participat preoți, profesori, elevi, studenți și credincioși dornici să asculte glasurile reînnoite an de an ale colindătorilor.

Tradiționalul Concert de colinde al Școlilor Teologice se înscrie în seria de concerte organizate de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu diferite instituții, în preajma sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente