Concertul coralelor preoțești în Episcopia Hușilor, la final

Episcopia Hușilor, prin Sectorul cultural și social-misionar, a organizat duminică, 9 septembrie, cu binecuvântarea Preasfințitului Corneliu, concertul coralelor preoțești. Manifestarea s-a derulat în cadrul concursului național de muzică bisericească ‘Lăudați pe Domnul!’, ediția a V-a, organizat de Patriarhia Română. Corul ‘Gavriil Musicescu’, al preoților din Protopopiatul Vaslui, va reprezenta Eparhia Hușilor la etapa mitropolitană, după cum ne informează Ziarul Lumina.

La Casa de Cultură ‘Constantin Tănase’ din Vaslui a avut loc duminică, 9 septembrie, faza eparhială a concursului național de muzică bisericească ‘Lăudați pe Domnul!’. La acest eveniment a participat, alături de preoți și credincioși din eparhie, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor. În deschidere, pr. Cosmin Gubernat, moderatorul concertului coralelor preoțești și slujitor la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Vaslui, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți, amintind câteva date ale concursului. ‘Concursul național de muzică bisericească ‘Lăudați pe Domnul!’ își propune, printre altele, să încurajeze preoții și diaconii din țară să se înscrie în coralele preoțești ale protopopiatelor, contribuind la întărirea comuniunii și la cultivarea simțului artistic, să susțină interpretarea autentică a muzicii bisericești și să faciliteze accesul publicului larg la acest gen de muzică’, a spus pr. Cosmin Gubernat.

Din juriu au făcut parte pr. Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească și Ritual în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, diac. lect. univ George Dumitriu, de la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași, și prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, de la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași.

Corul Catedralei episcopale din Huși, invitat special

Prima formație corală care a urcat pe scenă a fost Corul ‘Roman Melodul’ al preoților din Protopopiatul Huși, dirijat de pr. Florin Grosu. A urmat Corul ‘Gh. Cucu’ al preoților din Protopopiatul Bârlad, dirijat de pr. Brânduș Ungureanu. Ultima formație corală care a urcat pe scenă a fost Corul ‘Gavriil Musicescu’ al preoților din Protopopiatul Vaslui, dirijat de pr. Adrian Buimac. În timpul jurizării a fost susținut un scurt repertoriu de corul Catedralei episcopale din Huși, dirijat de pr. Marian Simion.

Pe scena Casei de Cultură din Vaslui a urcat apoi Preasfințitul Corneliu pentru a oferi diplomele corurilor participante și pentru a-i felicita pe preoții care fac parte din coralele celor trei protoierii. În urma jurizării, s-a hotărât ca formația corală preoțească ce va reprezenta Episcopia Hușilor la etapa mitropolitană de la Iași să fie a preoților Protopopiatului Vaslui. ‘Faptul că formația corală ‘Gavriil Musicescu’ a fost desemnată pentru a merge mai departe la etapa mitropolitană este o încununare a muncii pe care preoții au depus-o. Preoții noștri au venit la repetiții chiar și de două ori pe săptămână. Pe de altă parte, s-a putut observa iscusința părintelui dirijor Adrian Buimac, de la parohia Costești II, județul Vaslui. Părintele Adrian Buimac a oferit corului Protopopiatului Vaslui un suflu nou, tineresc, astfel că am ajuns să ocupăm locul I. Ne dorim ca preoții coralei protopopiatului nostru să reprezinte Mitropolia Moldovei și Bucovinei la etapa națională care va avea loc la Patriarhia Română. Preasfințitul Corneliu a îndemnat preoțimea noastră să formeze coruri la parohii care să participe la evenimentele culturale pentru a intona cântările religioase, care au un mesaj al Bisericii adresat credincioșilor. Preasfințitul Corneliu a subliniat că activitatea de astăzi (n.r. duminică) a fost încununată de succes’, a spus pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui

Comentarii Facebook


Știri recente