Concerte de muzică religioasă în perioada sărbătorilor Sfintei Cuvioase Parascheva

Începând de duminică, 11 octombrie, până miercuri, 14 octombrie 2009, în Catedrala mitropolitană din Iași vor fi susținute, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, mai multe concerte de muzică sacră. Evenimentele sunt organizate și coordonate de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor.

Cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de anul acesta, vor fi organizate, pe lângă tradiționalul Concurs coral „Tineri, lăudați pe Domnul”, ce a ajuns anul acesta la ediția a VI-a, alte trei concerte în Catedrala mitropolitană din Iași. Ieșenii sau pelerinii care vor veni să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să asiste atât la sfintele slujbe, care încep încă din această seară, cât și la o serie de concerte de muzică religioasă, care debutează duminică, de la ora 17:30, prin Concertul susținut de Corala „Gavriil Musicescu” a Filarmonicii de Stat „Moldova”. Luni, de la ora 19:30, va avea loc Concertul de muzică bizantină susținut de Corul „Byzantion”, iar marți, de la 17:30, se va desfășura Concursul coral „Tineri lăudați pe Domnul”, la care vor participa toate corurile seminariilor teologice din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. La acest concurs formațiile corale vor interpreta muzică bizantină. „Va fi un concert mare, pentru că s-au înscris toate seminariile teologice din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Piesele care se vor cânta sunt foarte bine alese și sunt convins că vor produce multă bucurie în sufletele celor prezenți”, a declarat pentru cotidianul Ziarul Lumina, protos. Hrisostom Rădășanu, consilier în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Centrului Eparhial Iași. Ultimul concert va avea loc miercuri, începând cu ora 18:00, și va fi susținut de Corala „Apostolii”, a preoților din Protopopiatele Iași 1 și Iași 2. „Toate aceste concerte au scopul de a-i bucura pe toți cei prezenți. Ne-am gândit ca toate aceste concerte să fie înglobate sub denumirea «Cântând pelerinilor, cântând Sfintei Cuvioase Parascheva, lăudând pe Domnul». Elementul central este cel legat de prezența corului care cântă pentru cei care vin de departe și care își jertfesc o zi sau două pentru a veni la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Încercăm prin aceste concerte să aducem un pic de mângâiere pelerinilor”, a mai adăugat protos. Hrisostom.

Pasionații de fotografie ortodoxă sunt așteptați mâine în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași pentru a participa la a V-a ediție a vernisajului expoziției ORTHPHOTO, începând cu ora 10:00, după Sfânta Liturghie din sfântul lăcaș ce adăpostește o parte din moaștele Sfântului Vasile cel Mare. ORTHPHOTO este de fapt un site dedicat Ortodoxiei în imagini și este inițiat de către ortodocșii din Polonia. Pe această pagină web pot fi găsite mai multe fotografii legate de viețuirea ortodoxă din Muntenegru, Serbia, Grecia, Bulgaria, de peste Ocean sau de peste Marea Mediterană etc. „Expoziția va cuprinde 300 de fotografii reprezentative, care au surprins duhul ortodox într-un mod deosebit. Cei care fotografiază nu sunt specialiști în domeniu, dar tocmai în amatorismul lor se vede foarte multă spontaneitate, foarte multă dragoste pentru frumos, foarte multă bucurie, foarte mult atașament față de frumusețile Ortodoxiei. Toată lumea este invitată să participe la aceste evenimente pentru că noi trebuie să regăsim în aceste sărbători duhul autentic ortodox care face ca aceste sărbători să aibă un sens și o orientare care nu este din lumea aceasta, ci una care ține de voința și binecuvântarea lui Dumnezeu”, a completat protos. Hrisostom Rădășanu. Un alt eveniment ce ține de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor este legat de binecuvântarea noului an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. Evenimentul va avea loc joi, 15 octombrie, în Sala „Dr. Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași și va fi urmat de lansarea volumului „Povestește ce a făcut Sfântul pentru tine… – Viața și minunile Sfântului Luca Doctorul, Arhiepiscopul Simferopolului”, în prezența autorului, arhim. Dionisios Anthopoulos din Grecia.

Comentarii Facebook


Știri recente