Concerte de colinde pentru credincioșii timișoreni

În această perioadă, pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei sunt organizate numeroase concerte și festivaluri de colinde, care îi pregătesc pe credincioși pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului Iisus Hristos.

La Timișoara s-au desfășurat, în perioada 10 – 12 decembrie, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, două festivaluri de colinde, ce au întrunit peste 50 de coruri și formații corale, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat. Delegatul Arhiepiscopiei Timișoarei la aceste evenimente a fost pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Festival școlar județean de colinde

Sâmbătă, 10 decembrie, în sala de festivități de la Casa Armatei din Timișoara, a avut loc cea de a XII-a ediție a Festivalului-concurs școlar județean de colinde intitulat ‘Colinde și datini de Crăciun’. Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni: ‘Coruri’ și ‘Scenete religioase’. La prima secțiune au participat 40 de formații corale și grupuri vocale, alcătuite din elevi de la mai multe școli timișene, coordonați de profesorii de muzică și religie. La secțiunea a doua, au participat grupuri de elevi de la 10 școli din județ, care au interpretat cunoscutele scenete religioase: ‘Magii’, ‘Steaua’, ‘Irozii’, ‘Bună vremea gazdă bună’, ‘Pregătirea de Crăciun’.

În final, juriul, alcătuit din profesorii de muzică Emilia Uduli, de la Liceul ‘W. Shakespeare’ din Timișoara, Sanda Moldovan, Cosmin Magheți și Elena Samoilă, de la Colegiul Național ‘Ion Vidu’ din Timișoara, a acordat premiile și diplomele de participare. Organizatorii festivalului au fost Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Mitropolia Banatului, reprezentați de prof. Elena Mihăeș, inspector pentru diciplina muzică, și pr. prof. Dorinel Săvescu, inspector pentru disciplina religie.

Festivalul ‘Cântecele Betleemului’

La Biserica ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Parohia Zona Dacia, Protopopiatul Timișoara I, s-a desfășurat în zilele de 10 și 11 decembrie Festivalul de colinde ‘Cântecele Betleemului’, ajuns la ediția a VII-a. Acesta a întrunit 11 coruri și grupuri vocale, între care: Corul Catedralei mitropolitane din Timișoara, Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Timișoara, Corul Liceului Pedagogic ‘Carmen Sylva’, precum și numeroase coruri parohiale din oraș. Un loc aparte în programul evenimentului l-au ocupat cele două coruri de copii, ‘Inocentia’ al Parohiei Timișoara Zona-Dacia și cel al Parohiei Timișoara-Iosefin.

Tot duminică seara, la Parohia ‘Sfântul Arhidiacon Ștefan’ – Calea Martirilor din Timișoara, a avut loc un concert de colinde susținut de Corul bisericesc ‘Sfânta Treime’ din comuna Mahala, Cernăuți. Evenimentul a fost organizat de Asociația Culturală ‘Pro Basarabia și Bucovina’. În zilele următoare sunt anunțate o serie de concerte de colinde, organizate de Mitropolia Banatului, în parteneriat cu numeroase instituții publice locale și județene, între care Consiliul Județean Timiș, Primăria Timișoarei și Filarmonica Banatul.

Comentarii Facebook


Știri recente