Concert misionar Radio TRINITAS, la Tg. Neamt

Cu binecuvantarea IPS Parinte Mitropolit Daniel, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin Institutul Cultural-Misionar TRINITAS si prin Protopopiatul Targu Neamt, a organizat aseara un Concert Misionar la Tg. Neamt. Concertul de aseara a fost al doilea organizat cu prilejul implinirii, la 17 aprilie 2007, a 9 ani de activitate a postului de Radio TRINITAS. Primul a avut loc sambata seara la Piatra Neamt, iar al treilea va avea loc in data de 23 aprilie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Botosani. La concertul de aseara de la Tg. Neamt au participat corul ‘Altarul’ al Catedralei mitropolitane din Iasi, corul ‘Cuviosul Iosif’ al Manastirii Varatec, corul ‘Cuviosul Rafael’ al Manastirii Agapia, corul ‘Panaghia’ al Manastirii Durau si corul ‘Sihastria Carpatilor’ al Manastirii Sihastria. Aceste din urma patru coruri, ale celor patru manastiri, au participat si la concursul organizat cu prilejul concertului de aseara. La finalul concertului, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si presedintele juriului, a explicat celor prezenti de ce evenimentul de la Tg. Neamt a fost unul inedit, apreciind totodata recitalurile sustinute de toate formatiile prezente pe scena, dupa care a prezentat castigatorii concursului coral: ‘Concertul din aceasta seara a fost un eveniment inedit care pana acum nu a mai avut loc nici la Tg. Neamt, nici in alta parte. Nicaieri n-au evoluat intr-o seara, intr-o Casa de Cultura, atatea coruri monahale. Acest lucru s-a intamplat doar la Concertul de Muzica Bizantina care se organizeaza de cativa ani la Mitropolia Moldovei. Asadar, in patria manastirilor este un eveniment si o sarbatoare. In ceea ce priveste evolutia celor patru coruri din aceasta seara trebuie sa va spun ca monahii adevarati nu cauta rasplatiri de la oameni, ci ei se feresc de lauda oamenilor, pentru ca laudele si aprecierile oamenilor trec ca un vis grabnic si inselator. Juriul, format din cei cinci parinti, au hotarat cu obiectivitate ca unuia dintre cele patru coruri i se cuvine locul I. In primul rand, eu vreau sa le multumesc tuturor celor patru coruri din aceasta seara pentru stradania lor. Unele dintre ele au lucrat foarte mult in pregatirea acestui concert, lucru care s-a putut observa si din felul cum au cantat. Locul al IV-lea l-am stabilit pentru corul ‘Panaghia’ al Manastirii Durau, locul al III-lea pentru corul ‘Sf. Iosif’ al Manastirii Varatec, corul Manastirii Agapia a primit nota 10.00 la omogenitate, singura nota de 10.00 care s-a dat la acest capitol, incat au evoluat foarte frumos, au cantat foarte frumos, dar locul I se acorda corului ‘Sihastria Carpatilor’.

In cuvantul rostit la finalul concertului, pr. Ciprian Apetrei, director al postului de radio TRINITAS, a vorbit despre modul in care trebuie intelese astfel de concerte misionare: ‘Astfel de intalniri reprezinta o bucurie a cantarii, nu neaparat concursul in sine. Eu cred ca este un inceput. De fapt, premiul nici n-a fost atat de spectaculos, decat un CD, posibilitatea de a-l inregistra gratuit si a fi difuzat. Cred ca e un inceput. Nu e neaparat nevoie de competitie, pentru ca intre monahi nu trebuie sa existe competitie, ci e o bucurie a cantarii, o bucurie care trebuie sa ne aduca pace, liniste si bucurie in Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos’.

Parintele Ioan Dogariu, protopop de Tg. Neamt, si-a exprimat bucuria pentru posibilitatea ca orasul Tg. Neamt sa poata gazdui un asemenea concert, multumind tuturor celor care s-au implicat in organizarea evenimentului: ‘Cu siguranta ca am fost stapaniti de bucurie si veselie izvorate din aceste minunate cantari pe care le-am ascultat de la cele cinci corale prezente aici, la Tg. Neamt. Ascultati muzica foarte buna prezentata atat de frumos de cele cinci corale. Specialistii spun ca daca ascultam o muzica foarte buna chiar ni se vindeca anumite boli ale noastre. A fost posibil sa ascultam aceasta muzica in primul rand cu vointa lui Dumnezeu si apoi cu binecuvantarea Parintelui nostru Mitropolit, caruia dorim sa-i multumim din adancul sufletului. Vreau sa multumesc tuturor maicutelor si parintilor care au ostenit si au trudit ca sa ne prezinte acest spectacol, desi noi am fost adanc traitori, pentru ca aceste cantari nu le-am ascultat doar dupa melodia lor, ci mai ales dupa textul lor. Doresc sa multumesc parintilor de la corala ‘Altarul’ de la Catedrala mitropolitana din Iasi, multumesc juriului, multumesc domnului primar si colaboratorilor, domnului director al Casei de Cultura, dar in primul rand va multumim dvs., credinciosii nostri, care impodobiti atat de frumos cu evlavia si credinta fratiilor voastre bisericile noastre si momentele acestea festive’.

Comentarii Facebook


Știri recente