Concert de Păresimi la Catedrala Episcopală din Oradea

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 5 aprilie, în Paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, a avut loc concertul tradițional pre-pascal al școlilor teologice orădene, după cum ne informează Pr. Prof. Alin Sonea.

Prima formație corală, „Diacon Nicolae Firu”, a fost alcătuită din elevii de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. Corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de părintele arhid. prof. Ștefan Lakatos s-a făcut cunoscut în spațiul educațional și cultural orădean cu ocazia concertelor și a spectacolelor organizate în preajma marilor sărbatori ale Nașterii și Învierii Domnului, precum și prin activitatea pastoral-misionară. De data aceasta elevii au cântat: „Doamne al puterilor”, Troparul Floriilor, Luminânda din Vinerea Mare „Într-o zi ai învrednicit Doamne”, Sedealna „Ospătând la Cină pe ucenici”, „Să se îndrepteze rugăciunea mea”, „Acum puterile cerești”, Colind de florii, „Cuvânt bun”.

A doua formație corală, „Psalmodia Varadiensis”, a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, este cunoscută prin participarea la numeroase concerte și festivaluri corale din țară și din străinătate. „Psalmodia Varadiensis”, dirijată de părintele Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, a interpretat piese precum: Stihira a doua, glas 8, „Miluiește-mă Dumnezeule”, „Până când Doamne”, „Ghetsimanii”, „Cămara Ta”, „Pe tine te lăudăm”, „Și era la ora a șasea”, „Deschideți mari ale cerurilor porți”.

La concert au luat parte și cei 265 de elevi participanți la Olimpiada națională de Religie, dimpreună cu cadrele didactice ce îi însoțesc.

La finalul concertului, a fost lansat un nou compact disc cu cântări specifice perioadei Postului Mare realizat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, de către slujitorii Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea. CD-ul va fi distribuit în parohiile și mănăstirile din cuprinsul Eparhiei Oradiei, iar sumele strânse din vânzarea acestora vor fi folosite la lucrările de construcție a noii catedrale episcopale din Oradea.

Comentarii Facebook


Știri recente