Concert de muzică sacră la Catedrala mitropolitană din Iași, susținut în prezența a șase ierarhi

În prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a altor cinci ierarhi din țară și din străinătate, Catedrala mitropolitană din Iași a găzduit sâmbătă, 13 octombrie 2012, concertul ‘Coruri ortodoxe românești și rusești’, interpretat de corul de bărbați al Operei ieșene, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Catedrala mitropolitană din Iași s-a dovedit neîncăpătoare sâmbătă seară, pentru numeroșii credincioși veniți să asiste la concertul de muzică sacră ‘Coruri ortodoxe românești și rusești’, interpretat de Corul Operei Naționale Române din Iași, dirijor fiind Mirel Azamfirei. Evenimentul, care l-a avut ca prezentator pe pr. Mircea Stoleriu, s-a bucurat de prezența Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de înalții prelați IPS Antonie, Arhiepiscop de Borispil și rector al Academiei Teologice din Kiev, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Paisie, Episcop de Gorlice, vicar al Arhiepiscopiei de Przemysl, și PS Longhin (Jar) Episcop de Bănceni, vicar al Mitropoliei Cernăuților.

Concertul a debutat cu audierea imnului arhieresc, a troparului Ortodoxiei și a rugăciunii ‘Tatăl nostru’, după care pr. Mircea Stoleriu a rostit un cuvânt de introducere, în care a făcut o scurtă prezentare a muzicii corale bisericești, subliniind și faptul că ‘în aceste zile, sufletele credincioșilor pelerini din Iași trăiesc într-o atmosferă de mare înălțare duhovnicească, întâlnirea cu Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Teofil îndemnând la rugăciune. Însă atunci când gândul și frumusețea cuvântului rugăciunii îmbracă veșmântul cântului și armoniei, atunci se împlinește ‘cântarea plăcută Domnului’, așa cum spune Psalmistul, și simțim că ‘în biserica slavei Tale stând, în cer ni se pare a fi’.

Prima parte a concertului a conținut partituri scrise de compozitorii clasici români Gheorghe Cucu, Sabin Drăgoi, D.G. Kiriac, Gheorghe Dima, dar și piese ale muzicienilor contemporani Dragoș Alexandrescu, Constantin Arvinte și Eugen-Dan Drăgoi. În partea a doua, Corul Operei Naționale Române din Iași a încântat auditoriul cu lucrări din repertoriul coral bisericesc rusesc, semnate de A. Arhanghelski, P. Cesnokov, A. Taneev și M. Balakirev.

La finalul seratei muzicale, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a felicitat pe membrii corului de bărbați ai Operei ieșene pentru momentele înălțătoare trăite de pelerinii care i-au audiat: ‘Mulțumesc corului, în numele ierarhilor prezenți, pentru faptul că au ajutat pelerinii, atât pe cei din interiorul catedralei, cât și pe miile care așteaptă la rând, să se înalțe cu mintea și cu inima la cer, preț de câteva clipe. Referitor la piesele în limba rusă alese și cântate la inițiativa coralei, cred că Dumnezeu a rânduit așa, anul acesta împlinindu-se 370 de ani de la marele eveniment ce a avut loc în capitala Moldovei, anume Sinodul de la Iași, în care Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă din Ucraina au avut un rol cu totul și cu totul special. Închinăm aceste imne de rugăciune rostite în limba română și în limba slavonă celor doi sfinți moldavi care au coordonat lucrările sinodului din 1642: Sfântului Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului, și Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei’.

Evenimentul s-a încheiat cu decernarea unei diplome de vrednicie, din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, doamnei Beatrice Rancea, directorul Operei Naționale din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente