Concert de muzică psaltică la Biserica ‘Sfântul Ilie Gorgani’ din București

Grupul psaltic ‘Nectarie Protopsaltul’ va susține luni, 8 noiembrie, de la ora 18:30, un concert de muzică bizantină în Biserica ‘Sfântul Ilie Gorgani’ din București, situată între Podul Izvor și Parcul Cișmigiu, informează „Ziarul Lumina”. Evenimentul se înscrie în cadrul Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Muzical ‘Viața e frumoasă!’, ajuns la a treia ediție. De asemenea, concertul are și o valoare religioasă, deoarece în ziua de 9 noiembrie Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Nectarie Taumaturgul de la Eghina. Grupul psaltic ‘Nectarie Protopsaltul’ a fost înființat în anul 2001, din dorința de a face cunoscută într-o mai mare măsură cântarea bizantină, muzica tradițională a Bisericii Ortodoxe.

Grupul poartă numele schimonahului Nectarie (â€1899), unul dintre cei mai renumiți cântăreți de la Muntele Athos din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și, probabil, cel mai de seamă psalt român. Grupul ‘Nectarie Protopsaltul’ este condus din 2008 de Sabin Preda, lector în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…