Concert de muzică bizantină la Mănăstirea Hurezi

În seara zilei de 21 septembrie 2012, începând cu orele 18,00, la Mănăstirea Hurezi a avut loc cea de-a doua manifestare a Tripticului spiritual-cultural închinat „Sfinților Martiri Brâncoveni”, în cadrul căreia s-au reunit într-un regal coral de muzică bizantină Corala „Sfântul Grigorie Decapolitul” a Mănăstirii Bistrița, Coralele „Ioan Zmeu Protopsaltul” și „Iosif Naniescu”‘ ale Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, și Cvartetul Brevis, dirijate de către Protodiac. Prof. Codruț-Dumitru Scurtu.

Tripticul spiritual-cultural închinat „Sfinților Martiri Brâncoveni”se înscrie în seria celei de-a XIV-a ediții a manifestărilor religioase și culturale dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului, și este organizat la Mănăstirea Hurezi, în zilele de 21 și 22 septembrie, de către Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Fundația Națională pentru Civilizație Rurală ‘Niște Țărani’, sub patronajul Înaltpreasfințitului Părinte Acad. Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, și sub coordonarea Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și a scriitorului Dinu Săraru.

Evenimentul s-a bucurat de participarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, gazda întâlnirii. Printre participanții la concert s-au aflat și scriitorul Dinu Săraru, Președintele Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală ‘Niște Țărani’, academicianul Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, participanții din țară și străinătate la Simpozionul Internaținal „Jertfa creștină și sacrificiul uman în Europa medievală și premodernă”, preoți, profesori universitari, istorici, jurnaliști și alte personalități culturale din țară și de peste hotare.

Manifestările închinate „Sfinților Martiri Brâncoveni” se vor încheia astăzi, 22 septembrie, la orele 19,00, cu Colajul teatral-filmic „Brâncoveanu”, scris de Protodiac. Prof. Codruț-Dumitru Scurtu, cu contribuția regizorului Grigorie Gonța. În rolul titular, Societarul de onoare al Teatrului Național, Costel Constantin, interpretul lui „Ștefan” din „Apus de soare”, pe prima scenă a țării.

În concert, după cum ne informează arhiram.ro, au fost prezentate lucrări psaltice din repertoriul bisericesc, cântări din repertoriul folcloric al lui Anton Pann și alte lucrări din repertoriul vocal universal, după următorul program:

Grupul Psaltic Sfântul Grigorie Decapolitul al Mănăstirii Bistrița

– Condacul Sfinților Martiri Brâncoveni – gl. VIII- tradițional

– Colindul Sfintei Treimi – gl. I – tradițional

– Canonul Sfinților Martiri Brâncoveni – gl. I – de Diacon Comei Coman

– Balada Sfinților Martiri Brâncoveni – gl. I – de Diacon Codruț – Dumitru Scurtu

– Troparul Sfinților Martiri Brâncoveni – gl. I – Protodiacon Codruț – Dumitru Scurtu

Cvartetul Brevis (tenor Protodiacon Scurtu Codruț, tenor secund Diac. Prof. Robert Sorescu, bariton Protodiac. Prof. Ovidiu Dascălu, bass Prof. Alexandru lonescu)

– Rugăciune – Teodor Teodorescu – Iași

– Sub milostivirea Ta – N. Moldoveanu

Corul Iosif Naniescu al Protoieriei Curtea de Argeș – Arhiepiscopia Argeșului

– Lumină Lină – gl. VIII- tradițional

– Troparul Sfântului Neagoe Vodă Basarab gl.I – de Diacon Codruț-Dumitru Scurtu

– Balada Mănăstirii Argeșului – de Victor Frangulea

– Suflete al meu- de Mihail Berezovschi

– Rugăciune – de E. Mehul

– Eu sunt Învierea – de I. Brătianu

Soprana Monica Dincă-Scurtu-Ave Maria – Fr. Schubert (la pian-Irina Stratulat)

Grupul Psaltic loan Zmeu Protopsaltul al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului

– Mugur, Mugur, Mugurel – de Anton Pann

– Din sânul maicii mele – de Anton Pann

– Amărâta turturică, Jalea Turturelii – de Anton Pann

PREZENTAREA CORALELOR

Grupul Psaltic Sfântul Grigorie Decapolitul are încomponența sa maici din obștea Mănăstiri Bistrița Olteană din cadrul Arhiepiscopia Râmnicului, mănăstire închinată Adormirii Maicii Domnului, unde se păstrează încă dintru începuturi moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul (780-842), al cărui nume îl poartă și corala.

Din inițiativa Preacuvioasei Maic iStarețe, stavrofora Mihaela Tamaș, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, maicile ce participă la cântarea de strană au început studierea muzicii psaltice, râvnind să cunoască mai mult din tradiția spirituală bizantină, pentru a mărturisi prin lucrare și cuvânt despre continuitatea vie a tradiției muzicii psaltice, alături de tradiția iconografică.

Grupul Psaltic a înregistrat primul CD, conținând cântările din cadrul Vecerniei și al Litiei de la Slujba Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitu (20 noiembrie), ocrotitorul mănăstirii. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, acum doi ani, odată cu înregistrarea CD-ului cuprinzând cântările de la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, grupul psaltic a primit numele acestui mare apărător al dreptei credințe.

Corul Iosif Naniescu, Curtea de Argeș

Fondat în luna aprilie, anul 2009, prin grija și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, corul Iosif Naniescu este format din preoți slujitori ai altarelor argeșene, vicepreședinte al coralei fiind preotul Ghiță Ilie, protopop al Protopopiatului Curtea de Argeș.

Corul deține o bogată activitate concertistică evidențiindu-se în concerte și festivaluri corale naționale și internaționale. Corala a realizat în iunie 2010 o emisiune muzicală live în curtea Mănăstirii Argeșului transmisă în direct de televiziunea națională (TVR Craiova) și de Radio Oltenia Craiova.

A întreprins un turneu muzical în mai multe orașe din Macedonia (15-19 iunie 2010), a participat la a doua ediție a Festivalului național al corurilor de preoți: „Mare ești Doamne!” (18-19 octombrie 2010) de la Turda și Câmpia Turzii, a deschis Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou – Florile dalbe de la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti București (10 -12 decembrie 2010), a concertat în cadrul manifestărilor religios-cultural-istorice dedicate „Sfântului Neagoe Basarab, Prinț al păcii și al culturii” împreună cu Orchestra Reprezentativă a M.Ap.N. (dirijor Aurel Gheorghiță) unde a susținut în acompaniamentul acesteia un program compus din piese istorice și religioase (24-26septembrie 2011), a participat la a IlI-a ediție a Festivalului Național al Corurilor de Preoți ‘Mare ești, Doamne!”(3noiembrie2012) de la Viișoara și Turda.

În data de 26 aprilie 2012, Ministerul Apărării Naționale – Serviciul Muzicilor Militare și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului au organizat la sala ‘Mihail Jora’ a Societății Române de Radiofuziune din București, concertul pascal ‘Hristos a înviat’.

Corul preoților din Curtea de Argeș este condus de Protodiacon Drd. Codruț-Dumitru Scurtu, doctorand al Universității Naționale de Muzică din București, (muzicologie-bizantinologie) sub îndrumarea Arhid. Prof. Univ. Dr. Sebastian Barbu-Bucur.

Activează ca profesor de muzică la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Neagoe Vodă-Basarab (din anul 2010) și Școala Generală Nr. 4, Mircea cel Bătrân din Curtea de Argeș (din anul 2011) fiind și dirijor al coralelor instituțiilor de învățământ.

Grupul loan Zmeu Protopsaltul – protopsalt protodiac. Codruț Dumitru Scurtu

Grupul de psalți al Catedralei Arhiepiscopale a Argeșului și Muscelului este înființat din binecuvântarea înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului în anul 2005 din dorința de a se reveni la tradițiile psaltice străbune și poartă numele de loan Zmeu protopsaltul. Dirijor fondator al acestui grup este Protodiaconul Codruț Dumitru Scurtu.

Grupul de Psalți loan Zmeu protopsaltul a participat la o serie de concerte din cadrul Festivalului D.G. Chiriac începând din anul 2006.

În 2006 participă alături de corala Orfeu, la Tesalonic, la Festivalul Menemeny. Tot în 2006 concertează alături de grupul de psalți ai vechii catedrale din Menemeny, Tesalonic, condus de Fotis Tzanidis.

În 2009 susține un impresionant concert de muzică psaltică în cadrul Clubului iubitorilor de cultură, la Curtea de Argeș, club condus de Academician Gheorghe Păun. De asemenea participă la o serie de concerte de colinde de Crăciun și la Sărbătoarea Sfintelor Paști.

Grupul de Psalți loan Zmeu Protopsaltul, alcătuit din preoți, diaconi, preoți profesori și elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Neagoe Vodă Basarab, susține strana Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș.

Părintele diacon Codruț Dumitru Scurtu pe lângă coordonarea acestui grup de psalți reușește să implementeze și alte proiecte precum:

– Cvartetul Brevis cu care a editat două CD-uri: Hristos se naște și Omagiu poetului național Mihai Eminescu; Proiectul Național Armata și Biserica în cadrul căruia dirijează corala Iosif Naniescu și concertează alături de Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale. Concertul a fost susținut anul acesta la Sala Mihail Jora a Radiodifuziunii Române;

De asemenea a fost invitat de onoare și membru al juriului la Concursul de muzică bizantină Adgia Trios din cadrul Seminarului Teologic Ortodox București, alături de părintele diacon Mihail Bucă, protopsaltul catedralei patriarhale și de Pr. asist, univ. dr. Nicolae Giolu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Iustinian Patriarhul din București.

Comentarii Facebook


Știri recente