Concert de muzică bizantină la Catedrala Mitropolitană din Iași

Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Asociația culturală ‘Byzantion’ au organizat sâmbătă, 7 aprilie, la Catedrala mitropolitană din Iași, concertul de muzică bizantină ‘Lumina Crucii’, informează „Ziarul Lumina”. În cadrul evenimentului au concertat Corul ‘Byzantion’ din Iași și Corul psaltic ‘Floralia’.

Corul ‘Byzantion’ din Iași, dirijat de prep. univ. Adrian Sîrbu, a susținut, la sfârșitul săptămânii trecute, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, tradiționalul concert ‘Lumina Crucii’. Evenimentul a fost dedicat Postului Mare. Repertoriul Corului ‘Byzantion’ a cuprins cele mai îndrăgite piese din perioada Postului Mare și din Săptămâna Patimilor aparținând compozitorilor români. În ceea ce privește partea de interpretare, un punct important a fost invitarea la concert a Corului psaltic ‘Floralia’ al Universității de Arte ‘George Enescu’ din Iași, dirijat de lect. univ. drd. Zamfira Dănilă Bucescu. Printre soliști au fost invitați elevi de la Colegiul Național ‘Octav Băncilă’ din Iași și eleva Alice Ioana Catrina de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Pasărea, din județul Ilfov, care a interpretat cântarea ‘La mulțimea faptelor mele’.

‘Am dorit prin repertoriul abordat să punem accentul pe compozitorii români de muzică psaltică. Aici amintesc nume precum Macarie Ieromonahul, Dimitrie Suceveanul, care a fost psalt al Catedralei mitropolitane din Iași în timpul mitropolitului Veniamin Costachi, și Visarion Duhovnicul, care a fost unul dintre cei mai mari compozitori ai școlii nemțene de la sfârșitul sec. al XVIII-lea și începutul sec. al XIX-lea. Piesele au avut o complexitate intenționat aleasă de Corul ‘Byzantion’, având durate de timp mai mari, și au solicitat din partea publicului ieșean o anumită maturitate muzicală de înțelegere a acestui repertoriu. Scopul nostru este să inițiem publicul ieșean într-un repertoriu care să urmeze cu cât mai multă fidelitate tradiția ce reiese din manuscrisele românești. Prin aceasta ne dorim să vedem cu toții faptul că această tradiție, care se regăsește foarte mult în mănăstirile din Moldova la nivel de manuscrise, este una deosebit de complexă’, a spus prep. univ. Adrian Sîrbu, care a mulțumit pentru sprijinul acordat prof. univ. dr. Laura Vasiliu, decanul Facultății de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru a Universității de Arte ‘George Enescu’ din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente