Concert de colinde în Eparhia Hușilor

Protopopiatul Bârlad și Cercul Militar Bârlad au organizat, în a doua zi de Crăciun, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor, concertul de colinde ‘Tradiție sfântă în port și colind’, informează „Ziarul Lumina”. Evenimentul, devenit tradiție în ultimii ani, a avut loc în sala de spectacole a Cercului Militar Bârlad.

În după-amiaza celei de a doua zi de Crăciun, sala de spectacole a Cercului Militar din Bârlad s-a dovedit a fi neîncăpătoare, pentru cei ce au dorit să asculte și să vadă concertul de colinde ‘Tradiție sfântă în port și colind’. Au participat următoarele coruri: corul de copii al Cercului Militar Bârlad, Corul ‘Gavriil Musicescu’ al preoților Protopopiatului Vaslui, Corul ‘Roman Melodul’ al preoților Protopopiatului Huși, Corul ‘Gheorghe Cucu’ al preoților Protopopiatului Bârlad, Corul ‘Axios’ al cântăreților bisericești din Protopopiatul Bârlad și Corul de copii ‘Nădejdea creștinilor’ din parohia Ciortolom, Protopopiatul Bârlad. ‘Concertul de anul acesta a avut rolul de a readuce în actualitate tradiția sfântă a portului popular, pus în valoare de copii din parohia Ciortolom, care după desființarea școlii din sat se strâng la biserică pentru a păstra și duce mai departe dragostea de tradiție, de colind și cântare sfântă, având ca izvor și temelie nădejdea creștinilor, trăitori și pe aceste meleaguri. Fiecare formație corală a prezentat în concert colinde, așezate pe portative armonizate de consacrați culegători și compozitori, dar și colinde vechi și chiar specifice zonei din sudul Moldovei’, a relatat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad. După ce Moș Crăciun a împărțit daruri colindătorilor, Preasfințitul Corneliu a adresat cuvântul de binecuvântare, felicitând pe toți participanții și îndemnându-i la ‘păstrarea acestor valori nepieritoare și de neînlocuit, arătând că acestea dau putere și statornicie celor ce le promovează și celor ce le primesc, și fără de care astăzi nu am fi putut să ne bucurăm de ele’. ‘În final, la îndemnul Preasfințitului Episcop, atât colindătorii, cât și cei colindați au cântat într-un cor inegalabilul colind ‘O, ce veste minunată!’, care a încununat o zi de neuitat pentru toți cei prezenți’, a adăugat pr. protopop Vasile Lăiu.

Slujbă arhierească la Biserica ‘Sfântul Ilie’ din Bârlad

În a doua zi de Crăciun, luni, 26 decembrie, PS Corneliu, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfântul Ilie’ din Bârlad. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’ din Huși. În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Corneliu a scos în evidență importanța ‘marii minuni’, petrecută în ieslea Betleemului acum mai bine de două mii de ani, pe care o prăznuim cu aceeași bucurie și intensitate duhovnicească în fiecare an. După cum ne-a relatat pr. protopop Vasile Lăiu, cuvântul Episcopului Hușilor a îndemnat pe cei prezenți, dar și pe cei se simt și trăiesc conștienți această sărbătoare să o prăznuiască ‘curați și responsabili, așa cum au prăznuit-o sfinții și înaintașii noștri, făcând din viața lor o peșteră și o iesle în care l-au primit pe pruncul Iisus și au cules roadele venirii Lui, lăsându-ne nouă moștenire și testament trăirea lor’.

Comentarii Facebook


Știri recente