Concert caritabil de colinde la Sala Polivalentă

Corul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București a susținut joi, 16 decembrie, la Sala Polivalentă, concertul tradițional de colinde ‘După datini colindăm’, informează „Ziarul Lumina”. În acest an, concertul de colinde a fost unul caritabil. Banii strânși din donațiile participanților vor fi folosiți pentru îngrijirea copiilor de la Așezământul ‘Sfântul Stelian’ din Capitală.

La concertul de colinde au participat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și numeroși participanți. Moderatorul concertului a fost părintele diacon Teodor Gradinaciuc, care a subliniat mesajul fiecărui colind. Concertul a fost dirijat de părinții lect. dr. Stelian Ionașcu, lect. dr. Zaharia Matei, asist. dr. Nicolae Giolu, asist. drd. Alexandru Marius Dumitrescu, coordonați de părintele prof. dr. Nicu Moldoveanu.

După concertul de colinde, PS Ciprian Câmpineanul a arătat că, prin intermediul colindelor, retrăim nostalgia anilor în care, copii fiind, vesteam bucuria Întrupării Domnului pe la casele creștinilor. De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat mesajul pe care îl transmite colindul. ‘Mesajul fiecărui colind este o mărturisire de credință a strămoșilor noștri, deoarece colinda este izvorâtă din sufletul curat al unui popor drept credincios și încercat de vitregiile poporului, care a transmis din generație în generație această veste minunată a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos în lume, singurul lucru nou sub soare, care a venit pe pământ pentru noi și pentru a noastră mântuire, din iubire față de neamul omenesc’, a spus PS Episcop-vicar patriarhal.

Autorii anonimi ai colindelor, deși erau credincioși simpli de la țară și nu cunoșteau în amănunt elementele fundamentale ale credinței ortodoxe, au știut, în cuvinte simple și concentrate, să exprime dogme de credință, Taina Întrupării Fiului lui Dumnezeu, să păstreze unitatea de credință, de neam, să transmită peste veacuri această spiritualitate care caracterizează poporul român.

‘Ne bucurăm că s-a păstrat acest tezaur inestimabil și inepuizabil al poporului român. Nici unul din popoarele creștine ortodoxe, deși au toate colinde, nu au această bogăție a colindelor pe care o avem noi, românii. Avem o datorie de conștiință față de înaintașii noștri să le învățăm, să le cântăm și să le transmitem mai departe copiilor și nepoților noștri. Să avem grijă mai ales să transmitem spiritul autentic al Crăciunului, al Sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, ca să înțelegem această taină care ni s-a dezlegat nouă prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea neamului omenesc’, a arătat Preasfinția Sa.

La finalul cuvântului, PS Ciprian Câmpineanul a transmis urările de bine și părinteștile binecuvântări ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a îndemnat ca aceste zile, până la sărbătoarea Nașterii Domnului, să le petrecem în pace, credință și facere de bine față de omul aflat în suferință.

Acțiune caritabilă cu prilejul concertului

Concertul de colinde organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a avut un scop caritabil. Banii obținuți din donațiile participanților vor fi folosiți pentru copiii de la Așezământul ‘Sfântul Stelian’. ‘Asociația Studenților Teologi Ortodocși în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București au organizat în acest an un concert de colinde caritabil. Fondurile obținute în urnele de donații vor fi transformate în bunuri și alocate Așezământului ‘Sfântul Stelian’, unde sunt aproximativ 100 de copii care au nevoie de atenția noastră, mai ales în aceste zile’, a declarat Marius Ciulu, președinte ASTO.

La sfârșitul spectacolului de la Sala Polivalentă, a fost vernisată și o expoziție de icoane cu vânzare, realizată de studenți de la secția ‘Artă sacră’ a Facultății de Teologie din București. Banii obținuți din vânzarea icoanelor vor fi folosiți pentru renovarea atelierelor de pictură din cadrul instituției de învățământ universitar.

Comentarii Facebook


Știri recente