Concert aniversar la Catedrala Mitropolitana din Iasi – Radio Trinitas, 7 ani de emisie

Radio Trinitas, primul post de radio crestin ortodox din Romania, a implinit 7 ani de emisie. Cu acest prilej, la Catedrala Mitropolitana din Iasi a avut loc duminica, 17 aprilie, concertul de muzica religioasa ‘Crucii Tale ne inchinam, Hristoase’. Au sustinut recitaluri: grupul psaltic ‘Altarul’, al Catedralei Mitropolitane, condus de Pr. Arhim. Dosoftei Scheul, corul ‘Sanctus’, al Catedralei Mitropolitane, dirijat de prof. Costel-Mirel Nechita, corul ‘Anghelos’, al Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’, condus de Daniel Popa si corul ‘Theologus’, al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, dirijor Pr. Lect. Univ. Dr. Alexandrel Barnea.

La finalul concertului, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a subliniat importanta existentei postului de radio Trinitas, un radio cu specific religios absolut necesar in societatea romaneasca de astazi. IPS Mitropolit Daniel a multumit Sfintei Treimi pentru binefacerile aratate prin activitatea postului de radio Trinitas, precum si tuturor celor care au sprijinit acest post de radio. De asemenea, IPS Sa a felicitat pe toti cei care lucreaza la postul de Radio Trinitas: ‘La 17 aprilie 1998, si-a inceput activitatea la Iasi primul post de radio crestin din Romania, Radio Trinitas. Dupa 7 ani de activitate neintrerupta, constatam ca Radio Trinitas a devenit o normalitate si o necesitate in lucrarea misionara a Bisericii. Mai intai, trebuie sa-I aducem rugaciuni de multumire si lauda de recunostinta Preasfintei Treimi, pentru ajutorul pe care ni l-a dat in organizarea si sustinerea postului de radio Trinitas. Multumim astazi si tuturor autoritatilor de stat care ne-au acordat licente de emisie pentru o arie larga din teritoriul Romaniei. Multumim eparhiilor si sponsorilor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei care au sprijinit acest post de radio in diferite momente ale activitatii sale. De asemenea, multumim tuturor eparhiilor din Muntenia si Transilvania care au sprijinit sau sprijina financiar extinderea ariei de emisie a postului de radio Trinitas in acele zone ale tarii noastre. In acelasi timp, felicitam pe toti ostenitorii postului de radio Trinitas, pentru activitatea lor, implinita cu efort si daruire de sine, astfel incat, emisiunile postului, bogate si diverse, sa poata fi ascultate zi si noapte, fara intrerupere’.

IPS Daniel a subliniat apoi specificul misionar si social-cultural al postului de Radio Trinitas: ‘Prin activitatea sa misionara, culturala si sociala, postul de radio Trinitas contribuie astazi la promovarea credintei si evlaviei ortodoxe, a educatiei crestine si a spiritualitatii romanesti, in context national si european. Prin slujbele zilnice, transmise de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se afla moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, Radio Trinitas aduce in casele si in sufletele oamenilor Biserica in stare de rugaciune, de cantare si de binecuvantare. In plus, prin rugaciunile de dimineata, de seara si de miezul noptii, Radio Trinitas ne ajuta sa fim mai intens crestini in fiecare zi, nu numai crestini de duminica. Prin acest post de radio, noi, ascultatorii lui, simtim ca Biserica este zilnic cu noi, pentru ca noi sa fim totdeauna ai Bisericii si cu Biserica lui Hristos. Cuvintele Sfintei Scripturi, ale Sfintilor Parinti ai Bisericii, precum si pomenirea vietilor Sfintilor in fiecare zi a calendarului, ne ajuta sa traim in lumina cuvantului lui Dumnezeu si in bucuria comuniunii Sfintilor Sai. O bogatie imensa de hrana pentru suflet si o calauza sigura intr-o lume din ce in ce mai saraca din punct de vedere spiritual.’

De asemena, in cuvantul adresat celor prezenti la concertul coral din catedrala Mitropolitana din Iasi, IPS Daniel a facut referire la programele difuzate de postul de radio Trinitas: ‘Radio Trinitas este, in primul rand, un radio pentru sufletul ascultatorilor, pentru ca nimic nu este mai de pret in lumea aceasta decat sufletul omului, chemat la iubire si viata vesnica. Stirile zilnice, privind viata societatii noastre romanesti, sfaturile practice, privind sanatatea si familia, stirile privind activitatile parohiilor, manastirilor, protopopiatelor, centrelor eparhiale si ale Patriarhiei Romane in general, ajuta pe ascultatori sa lege intre ele rugaciunea si munca, credinta si viata zilnica, activitatea spirituala si activitatea sociala. Stirile zilnice privind Ortodoxia si lumea crestina in general leaga Biserica locala de Biserica soborniceasca, universala. Prin programele sale de muzica bisericeasca, muzica clasica si muzica populara romaneasca, postul de radio Trinitas inalta si sensibilizeaza sufletele ascultatorilor, creeaza comuniune intre generatii si popoare diferite, cultiva in inima valori spirituale regionale, nationale si universale. Acest univers al muzicii, care aduce lumina, pace si bucurie in sufletele ascultatorilor, este lucrare misionara de cultivare a interioritatii sufletului, intr-o lume din ce in ce mai secularizata si mai fragmentata spiritual. Atentia dosebita pe care o acorda postul de radio Trinitas legaturii dintre spiritualitatea rugaciunii si slujirea aproapelui, semnaland si incurajand activitati, programe si institutii de caritate sau filantropie crestina, contribuie la intensificare ajutorarii crestine fratesti a solidaritatii umane. Programele culturale si de caritate ale Bisericii, destinate copiilor, batranilor, bolnavilor, saracilor si altor categorii defavorizate, sunt receptate si transmise cu sensibilitate de catre acest post de radio. Pentru multe persoane singure, adesea batrani sau bolnavi, Radio Trinitas devine prezenta si comuniune, acolo unde este singuratate, devine bucurie acolo unde este tristete. Prin toata activitatea sa, postul de radio trinitas sustine lucrarea misionara, culturala, sociala si filantropica a Bisericii, in spirit de dialog si cooperare cu institutii de stat si organizatii neguvernamentale, in respect fata de alte Biserici si culturi’.

La final, IPS Daniel a adresat felicitari organizatorilor concertului coral si a multumit PF Parinte Patriarh Teoctist pentru mesajul de felicitare acordat postului de radio Trinitas, cu prilejul implinirii a 7 ani: ‘Felicitam pe organizatorii concertului special Crucii Tale ne inchinam Hristoase, pe care il consideram ca fiind un moment aniversar, de multumire adusa lui Dumnezeu si o pregatire spirituala pentru timpul care a mai ramas pana la sarbatoarea Sfintelor Pasti. Va multumim tuturor pentru participarea la acest moment aniversar al postului de radio Trinitas si in mod deosebit multumim PF Parinte Patriarh Teoctist, pentru mesajul de felicitare pe care l-a transmis postului de radio Trinitas, cu prilejul implinirii a 7 ani de activitate’.

Comentarii Facebook


Știri recente