Credincioșii din Capitală, precum și miile de pelerini veniți din întreaga țară la praznicul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui cinstite moaște se păstrează în Catedrala patriarhală, au întâmpinat în dimineața zilei de sâmbătă, 24 octombrie, moaștele a șase sfinți, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.
Și anul acesta, cu prilejul Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ca și la alte mari praznice ale Catedralei patriarhale, aleea ce duce din centrul Bucureștiului spre Catedrala patriarhală a devenit Colină a Bucuriei, Colină primitoare a întâlnirii sfinților. În cadrul Pelerinajului „Calea Sfinților”, care a început în jurul orei 10:00, sâmbătă, moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, aduse de o delegație a Bisericii Ortodoxe din Grecia condusă de Înalt Preasfințitul Părinte Vasile, Mitropolit de Elassona, și însoțită de PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, s-au întâlnit la crucea de la baza Dealului Patriarhiei cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, aduse de la Catedrala patriarhală, cu moaștele Sfântului Grigorie Teologul, aduse de la Biserica „Sfântul Spiridon – Nou” – Paraclis patriarhal, și cu moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa, aduse de la Biserica Domnița Bălașa – Paraclis patriarhal.
Toate cele trei procesiuni au fost întâmpinate la baza Dealului Patriarhiei de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal. Procesiunea a continuat până pe podiumul din curtea Catedralei patriarhale, unde sfintele moaște au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Epifanie, Episcopul Buzăului și Vrancei, PS Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, precum și de preoți și diaconi slujitori din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Aici a urmat o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru această mare binecuvântare, iar la final Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că anul acesta se împlinesc 1.630 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuți Sfinți Părinți ai Bisericii Ortodoxe, mare teolog și înțelept păstor de suflete, și a evidențiat, de asemenea, că cinstim cu toții sfintele moaște, pentru că în sfinți se arată prezența harului lui Hristos și lucrarea Sfântului Duh. Delegatul Sinodului Bisericii din Grecia, IPS Vasile, Mitropolit de Elassona, a rostit cu acest prilej un cuvânt de învățătură în care a arătat, de asemenea, că împlinirea a 1.630 de ani de la trecerea la cele veșnice a Marelui Vasile reprezintă un popas duhovnicesc important pentru Biserica noastră. „Prin acest demers al Preafericirii Voastre, se dovedește încă o dată că sfinții nu aparțin unui singur loc, ci aparțin întregii lumi. Sfinții aparțin întregii Biserici a lui Hristos, deoarece prin credința lor, prin dragostea lor, prin mărturisirea credinței în Hristos, chiar cu prețul vieții ei au devenit plăcuți lui Dumnezeu și sunt aceia care unesc pe credincioși întru aceeași credință. Sfinții sunt aceia care ne aduc bucurie, deoarece ei au devenit transparenți harului Duhului Sfânt”, a spus IPS Vasile.
În finalul cuvântului, Înalt Preasfinția Sa a evidențiat și evlavia poporului român care în repetate rânduri a dovedit dragoste și credință față de sfinți și a arătat că prin acest demers se arată că „Biserica Ortodoxă Română, Patriarhia Română, într-o lume a nesiguranței, a neliniștilor și a tulburărilor, transmite lumii un mesaj de speranță și de optimism. Vă suntem recunoscători și vă mulțumim pentru toate acestea și smerit ne rugăm ca Bunul Dumnezeu, pentru rugăciunile sfinților noștri, să vă dăruiască sănătate deplină trupească și sufletească, astfel încât credincioșii, pliroma Bisericii noastre să fie condusă către limanul izbăvirii”, a mai spus Mitropolitul de Elassona.
După aceasta, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit Mitropolitului Vasile de Elassona pentru cuvântul rostit și pentru salutarea frățească transmisă din partea Preafericitului Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al Întregii Elade. „Suntem bucuroși să vedem că Sfinții ne adună. Adună popoare ortodoxe, adună ierarhi, adună preoți. Adună credincioși, adună poporul botezat în numele Preasfintei Treimi și această comuniune a sfinților este izvorul bucuriei Bisericii”, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.
La finalul acestei slujbe de întâmpinare, sfintele moaște au fost așezate în baldachinul special amenajat de pe esplanada Catedralei patriarhale, unde credincioșii se vor putea închina până în seara zilei de 29 octombrie 2009.