Comuniune deplină între Patriarhia Ierusalimului și Patriarhia Română

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în zilele de 2 – 3 februarie 2014, o delegație a Patriarhiei Române s-a întâlnit la Ierusalim cu Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, însoțit de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Metodie de Tabor, pentru restabilirea comuniunii depline dintre cele două Patriarhii. Această comuniune a fost întreruptă, în luna mai 2011, din cauza unor neînțelegeri legate de statutul Căminului românesc pentru pelerini de la Ierihon.

În urma celor trei runde de convorbiri (București, decembrie 2012; Ierusalim, februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013), desfășurate în spirit de frățietate și respect reciproc, s-a ajuns la semnarea de către Patriarhul Ierusalimului și Patriarhul României a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericești depline. Acest Acord a fost semnat, la București, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 2 februarie 2014, și la Ierusalim, de către Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, în data de 3 februarie 2014.

Delegația Patriarhiei Române a fost alcătuită din Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Preacucernicul Părinte Profesor Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, și Preacucernicul Părinte Michael Tița, consilier patriarhal pentru relații bisericești și interreligioase. La întâlnire a fost prezent și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al mânăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din București, care a devenit noul Superior al Așezămintelor românești de la Locurile Sfinte.

În numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a reînnoit invitația adresată Patriarhului Ierusalimului de a vizita Patriarhia Română în luna octombrie 2014. Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a acceptat cu bucurie această invitație. La sfârșitul întâlnirii, Patriarhul Ierusalimului a oferit o agapă festivă delegației Patriarhiei Române, ca un simbol al comuniunii restabilite.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente