Comunitatea românilor din Parohia Sfântul Nicolae în sărbătoare

Biserica ortodoxă românească „Sfântul Nicolae” din Bruxelles îl prăznuiește pe sfântul ocrotitor printr-un program liturgic bogat, prin concerte de colinde și prin conferințe. Comunitatea românilor ortodocși din capitala Belgiei ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae s-a constituit în urmă cu șase ani într-o veche mănăstire franciscană cumpărată de Patriarhia Română cu sprijinul statului român, informează Ziarul Lumina.

Sărbătoarea parohiei românești din orașul belgian a început ieri, în ajunul prăznuirii Sfântului Nicolae, prin slujba Vecerniei, urmată de conferința pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard, protoiereul Franței din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, care a vorbit despre „Dragostea lui Dumnezeu pentru om și iertare”. Astăzi, în ziua prăznuirii Sfântului Nicolae, „ne bucurăm de oaspeți dragi din România, și anume Grupul psaltic misionar Evloghia al Patriarhiei Române, care va da răspunsurile la strană în cadrul Sfintei Liturghii a praznicului, apropiindu-ne prin muzica psaltică de specificul răsăritean al trăirilor noastre creștine. Mâine, vom săvârși Taina Sfântului Maslu”, ne-a spus pr. paroh Patriciu Vlaicu.

Zilele parohiei române din Belgia continuă sâmbătă, după Vecernie, cu un concert de colinde susținut de coralele comunității ortodoxe române din Belgia: Corala Parohiei „Sfântul Nicolae”, Corala Parohiei „Bunavestire” tot din Bruxelles, Corala „Interludiu” a tinerilor ortodocși români din Belgia și Corala „Arhanghelos”, constituită din clerici ortodocși români din Belgia. Acest moment va fi urmat de conferința Înalt Preasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, cu tema „Biserica și mijloacele misiunii contemporane”. IPS Iosif va oficia și Sfânta Liturghie de duminică înconjurat de un sobor de slujitori, după care va urma din nou un concert de colinde, de data aceasta susținut de Grupul psaltic „Evloghia”. „Toate activitățile din această săptămână sunt organizate în cadrul unui parteneriat între parohia noastră, Centrul Român de Spiritualitate Ortodoxă din cadrul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Uniunii Europene și Asociația Nepsis, filiala Bruxelles, a tinerilor din Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale”, explică pr. Patriciu Vlaicu.

„Reunim tot ceea ce este românesc”

Parohia „Sfântul Nicolae” din Bruxelles își desfășoară activitatea într-o fostă mănăstire franciscană, aflată într-un stadiu avansat de deteriorare și care a fost cumpărată de Patriarhia Română cu sprijinul statului român în octombrie 2006. Doi ani mai târziu, a fost amenajată provizoriu o parte din biserica mare, lăcaș care va folosi ca spațiu de cult până la restaurarea integrală a acoperișului și a părții de răsărit a bisericii. „Cu ajutorul Patriarhiei Române, al statului român și al credincioșilor, suntem pe cale să încheiem procesul de consolidare a structurii și de refacere a acoperișului bisericii. Chiar dacă mai este mult de lucru, sperăm ca în curând să dăruim capitalei Uniunii Europene un lăcaș de cult ortodox frumos din punct de vedere arhitectonic și viu, printr-o viață comunitară responsabilă”, susține pr. Patriciu Vlaicu. În cadrul imobilului, constituit din biserică și spații anexe, își desfășoară activitatea și Reprezentanța pe lângă Instituțiile Europene, coordonată de pr. Sorin Șelaru, slujitor la această biserică.

„În jurul bisericii noastre este constituită o Românie în miniatură. Suntem români din toate părțile țării, muncitori, intelectuali, studenți, antreprenori, reunind tot ceea ce este românesc. Biserica noastră din Bruxelles este un alt fel de acasă, dar, în același timp, un loc unde dăm mărturie despre credința și valorile noastre, în contextul marcat de statutul Bruxellesului de capitală a Uniunii Europene. Prin această biserică, Patriarhia Română a redat viață unui spațiu de cult dezafectat. Însăși restaurarea acesteia este un mesaj de speranță, prin care noi, creștinii ortodocși, participând în număr mare la viața sacramentală și spirituală în general, redăm entuziasmul mărturisitor unui pământ care a dat în primul mileniu creștin sute de sfinți, asumați atât de Apus, cât și de Răsărit”, ne spune pr. Patriciu Vlaicu.

„Am organizat o școală a părinților”

Comunitatea românească din Bruxelles se implică și în viața membrilor ei. De șase ani funcționează aici o școală care cultivă rădăcinile ortodoxe și românești ale copiilor. În cadrul școlii, 60 de copii, între 5 și 13 ani, participă în fiecare sâmbătă la cursuri de artă tradițională românească (pictură pe sticlă, desen), cursuri de limba română, istorie, geografie, limba engleză și limba franceză. Duminica, după primirea Sfintei Împărtășanii, copiii parohiei participă la o oră de cateheză, fiind organizați pe grupe de vârstă.

„Copiii nu pot fi sprijiniți în asumarea valorilor creștine decât dacă noi facem echipă cu părinții lor. Din acest motiv, am organizat și o școală a părinților, ajutându-i prin ateliere și formări să înțeleagă capcanele vârstelor copiilor lor pentru a le putea depăși”, mai spune pr. Vlaicu. Pentru adulți, se organizează săptămânal programe de formare lingvistică (franceză și neerlandeză) și de integrare socială, dar și cursuri de cultură biblică și teologică, iar o dată pe lună se organizează vizionare de film cu implicații pentru viața creștină în general, încadrată de prezentare și discuții în grup. Asociația CASA (Centrul de Acțiune Socială „Anastasia”) a parohiei desfășoară activități de asistență socială și de integrare comunitară. Parohia, împreună cu Centrul Român de Spiritualitate Ortodoxă al Reprezentanței BOR la Bruxelles, este coorganizatoare de activități culturale și de promovare a spiritualității românești. Toate activitățile culturale și spirituale sunt transmise și în direct pe site-ul parohiei, www.biserica.be.

Pe lângă definitivarea lucrărilor de restaurare a bisericii, parohia are în plan o grădiniță bilingvă și un centru de integrare comunitară pentru copii și tineri. „Suntem conștienți că viitorul depinde de modul în care investim în educarea copiilor, care trebuie să prindă gustul Ortodoxiei și al spiritualității românești de la cea mai fragedă vârstă. Din acest motiv, nădăjduim să consolidăm proiectele educaționale și să le dezvoltăm. Având în vedere că toate activitățile educative sunt finanțate exclusiv de comunitate, nu este ușor să evaluăm timpul necesar pentru implementarea noilor proiecte, dar nădăjduim ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să ne păstrăm entuziasmul și să găsim resurse umane și materiale pentru tot ceea ce ne propunem să realizăm”, conchide pr. paroh Patriciu Vlaicu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…