Comunitatea bulgară va beneficia în continuare de asistență spirituală, în limba maternă

În data de 7 iulie a.c., la Patriarhia Română a sosit o delegație de ierarhi din partea Patriarhiei Ortodoxe Bulgare pentru a discuta cu o delegație desemnată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, situația îmbisericirii comunității bulgare din București păstorită de părintele Peter Totev, care din anul 1954 a folosit Biserica „Sfântul Ilie” – Hanul Colței. În acel an, urmare a rugăminții Patriarhului Chiril al Bulgariei, vrednicul de pomenire patriarh Justinian și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au dat-o în folosință comunității bulgare până când vor putea să-și construiască o altă biserică.

Biserica „Sfântul Ilie” – Hanul Colței a avut foarte multe proprietăți în jur, care au fost confiscate de regimul comunist, iar pentru recuperarea, restauarea acestora și mai ales a bisericii s-a înființat parohia „Sfântul Ilie” – Hanul Colței, cu personalitate juridică, având paroh un preot român, pentru a reprezenta în toate situațiile această biserică. Arhiepiscopia Bucureștilor, într-o Permanență a Consiliului Eparhial a hotărât înființarea acestei parohii, situație în care comunitatea bulgară își putea continua îmbisericirea în același lăcaș sfânt cu comunitatea româneacă.

Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, ne-a explicat că în cadrul întâlnirii din această săptămână la care au participat, la invitația Patriarhiei Române, reprezentanți ai Patriarhiei Ortodoxe Bulgare „s-au purtat discuții și s-au explicat care au motivele reale ale acestei decizii și s-au adus, de asemenea, lămuriri că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, precum și Biserica Ortodoxă Română nu a manifestat o atitudine de îndepărtare a comunității bulgare de Biserica „Sfântul Ilie” – Hanul Colței, ci dimpotrivă reprezentanții Patriarhiei Române și-au exprimat dorința de a sprijini comunitatea bulgară în continuare, pentru că ei nu au avut un lăcaș de cult în București și este o datorie de conștiință frățească să ne ajutăm în astfel de situații. Astfel, comunitatea bulgară se poate îmbiserici în continuare tot la Biserica „Sfântul Ilie” – Hanul Colței, alături de comunitatea româneacă păstorită de părintele român, care este parohul acestei biserici. După aceasta, când se vor începe lucrările de consolidare și restaurare a Bisericii și a ansamblului care înconjoară biserica să se mute la Biserica „Sfântul Nicolae” – Paraclis Universitar, din strada Ghica”, ne-a declarat Preasfințitul Ciprian Câmpineanul.

După discuțiile purtate, delegația Bisericii Bulgare a vizitat Biserica „Sfântul Nicolae” – Paraclis Universitar și a acceptat această soluție propusă de Patriarhia Română.

Comunitatea bulgară din România va fi sprijinită astfel în continuare prin oferirea ca spațiu a Bisericii „Sfântul Nicolae” – Paraclis Universitar, ca spațiu de întrunire nu numai la slujbe, ci și în afara momentelor religioase, iar părintele Peter Totev va avea datoria să conslujească cu părintele Vasile Gavrilă de la Biserica „Sfântul Nicolae”.

Preasfințitul Ciprian Câmpineanul a explicat, de asemenea, că membrii comunității bulgare vor beneficia în continuare de aceeași asistență spirituală, duhovnicească, în limba maternă. Dorim să existe o conslujire frățească între cei doi preoți și de asemenea o solidaritate între credincioșii români și credincioșii bulgari, care se vor îmbiserici de acum înainte la biserica „Sfântul Nicolae”, împreună cu studenții, care vin din toată țara, care au dat viață și dinamism acestui paraclis universitar. Îmi exprim convingerea că dacă vom gândi totdeauna duhovnicește, urmărind folosul spriritual al credincioșilor, orice umbră de întristare, de suspiciune va dispărea”.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente