Comunicatul final al Simpozionului international ‘Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditiile iudaica si crestina’

Simpozionul international

Viata – dar divin si responsabilitate umana – in traditiile iudaica si crestina

Iasi, Romania

16 – 19 mai 2005

COMUNICAT FINAL

Urmare succesului intalnirii desfasurate la Durau in vara anului 1998, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, cu binecuvantarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, in cooperare cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, cu binecuvantarea si implicarea Rabinatului din Romania, a organizat al doilea simpozion international inter-religios la Iasi, intre 16 – 19 mai 2005, cu sustinerea Secretariatului de Stat pentru Culte din Romania si a Ambasadei Statului Israel in Romania.

Tema Simpozionului a fost: Viata – Dar divin si responsabilitate umana – in traditiile iudaica si crestina, iar ceremonia de deschidere s-a desfasurat in prezenta unei audiente distinse formate din personalitati si autoritati internationale, nationale si locale.

Comunicarile si discutiile ulterioare au avut loc intr-o atmosfera calda, colegiala si prieteneasca si s-au concentrat pe principiile religioase si etice privitoare la sfintenia vietii in traditiile iudaica si crestina, principii ce decurg din mostenirea comuna a Bibliei ebraice. S-a acordat o atentie speciala provocarilor etice universale si contemporane legate de conservarea si promovarea vietii umane si a binelui in fata dezvoltarilor stiintifice si a transformarilor sociale.

Participantii s-au declarat solidari in angajamentul inspirat de traditiile lor religioase de a contribui la promovarea respectului fata de sfintenia vietii umane si au exprimat dezaprobarea pentru orice demers care dezonoreaza si degradeaza viata umana si mediul inconjurator. De o mare gravitate in aceasta perspectiva este folosirea abuziva religiei insasi pentru justificarea atacurilor teroriste violente, in special a celor sinucigase cu bomba, ce aduc moarte si distrugeri si defaimeaza numele lui Dumnezeu si religia insasi.

Participantii si-au exprimat gratitudinea fata de sponsorii si organizatorii Simpozionului pentru pregatirea impecabila si ospitalitatea generoasa, si fata de Centrul Sapir din Ierusalim si Comitetul Evreiesc din SUA pentru sustinerea lor suplimentara. S-a exprimat speranta ca un al treilea simpozion de acest fel se va putea organiza la Ierusalim, in viitorul apropiat.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…