Comunicatul Exarhatului Monahal al Arhiepiscopiei Iasilor in ceea ce priveste cazul ieromonahului Calistrat Chifan de la Manastirea Barnova

Exarhatul Monahal al Arhiepiscopiei Iasilor a emis in cursul zilei de ieri un comunicat care cuprinde lamuriri asupra cazului ieromonahului Calistrat Chifan de la Manastirea Birnova, prezentind adevarata stare de lucruri. Continutul acestui document a fost redat integral de catre Radio Trinitas, in cadrul editiei speciale a emisiunii Convorbirile Trinitas difuzate aseara la ora 21.00 si care l-a avut ca invitat principal pe Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Clement Haralam, Exarh al Manastirilor din Arhiespiscopia Iasilor si Staret al Manastirii Sfintii Trei Ierarhi. Sfintia sa a tinut sa precizeze ca inainte de toate, cazul ieromonahului Calistrat este unul de natura duhovniceasca, iar rezolvarea lui este doar de competenta Bisericii, fara interventia celor care-l sustin pe calugarul de la Birnova. Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Clement Haralam, Exarhul Manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor a precizat urmatoarele: ‘Aicea eu am vazut de mai multe ori si le-am spus si credinciosilor care l-au sustinut si mai ales liderilor acestui miting, ca, in afara de toate acuzatiile ce i se aduc, este in primul rand o problema duhovniceasca, dar este una a ieromonahului Calistrat. Toata activitatea lui o privesc eu, din punct de vedere duhovnicesc, astfel: el a gresit duhovniceste. De aceea, Dumnezeu l-a lasat si a cazut in aceasta greseala.’ Ieromonahului Calistrat, i-au fost aduse 12 acuzatii. Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Clement Haralam a mai precizat ca principalele acuzatii aduse ieromonahului Calistrat, sunt urmatoarele: 1. VINA DE NEASCULTARE FATA DE IERARHUL SAU SI SLUJIREA SFINTEI LITURGHII SI A ALTOR SLUJBE FARA BINECUVANTARE 2. ORGANIZAREA IN AFARA MANASTIRII – INTR-O CASA PARTICULARA – A UNUI ALTAR 3. TUNDEREA IN MONAHISM A UNOR MINORI SI TINERI FARA RESPECTAREA CANOANELOR SI RANDUIELILOR BISERICESTI 4. FOLOSIREA NECANONICA A BUNURILOR ADUSE 5. CLEVE- TIREA SI DISCREDITAREA IERARHILOR SI PREOTILOR 6. DIVULGAREA SECRETULUI SPOVEDANIEI 7. AMESTECUL IN VIATA BISERICEASCA A ALTOR EPARHII 8. PROVOCAREA DE NEINTELEGERI IN FAMILII 9. SLUJIREA IN PAROHII FARA ACORDUL PREOTILOR PAROHI 10. INSTIGAREA LA NEASCULTARE 11. INSTIGAREA LA DEZORDINE SI VIOLENTA IN INCINTA MITROPOLIEI SI 12. INSTIGAREA LA TULBURAREA SLUJBELOR BISERICESTI DE LA CATEDRALA.

O parte din aceste acuzatii au fost recunoscute in scris de ieromonahul Calistrat in prezenta Parintelui Exarh Clement Haralam.

P.S.: Daca doriti sa cititi acest document in intregime, o puteti face cautand stirea din data de 21 martie 2003, care are titlul ‘Lamuriri asupra cazului ieromonahului Calistrat Chifan de la Manastirea Barnova’.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente