Comunicatul Adunarii Eparhiale Iasi a Arhiepiscopiei Iasilor

COMUNICAT

Sambata, 17 ianuarie 2004, au avut loc la Centrul Eparhial Iasi lucrarile sesiunii anuale a Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor.

Intrunirea a fost deschisa prin slujba Te-Deum-ului, oficiata de catre Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel in Catedrala Mitropolitana, in prezenta membrilor Adunarii Eparhiale, a numerosi clerici si credinciosi mireni.

Conform Statutului de organizare si functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, in Sala de Festivitati ?Dr. Iustin Moisescu? au fost prezentate rapoartele de activitate pe anul 2003 de catre sectoarele Administratiei Mitropolitane: Vicariat administrativ, Administrativ-Bisericesc, Economic, Monumente si constructii bisericesti, Cultural, Invatamant, Juridic si ?Diaconia?.

In anul 2003 au fost hirotoniti 42 de noi slujitori si s-a finalizat construirea a 16 biserici. In prezent, avem 175 de biserici in constructie, se executa lucrari de restaurare la 69 sfinte locasuri, iar 61 de biserici parohiale si manastiresti au in desfasurare lucrari de pictura.

Facultatea de Teologie Ortodoxa ?Dumitru Staniloae? a avut 1035 studenti si studente, iar in invatamantul teologic preuniversitar au fost scolarizati in anul precedent 1402 elevi seminaristi.

Seminariile Teologice Liceale de la Iasi, Agapia si Piatra Neamt au intrat in cladiri proprii.

Institutul cultural-misionar TRINITAS a desfasurat o bogata activitate misionara, editoriala si tipografica, iar postul de radio a obtinut licenta audiovizuala pentru localitatile Vaslui si Moinesti (Jud. Bacau), precum si posibilitatea de a-si extinde aria de emisie in orasul Gura Humorului (jud. Suceava).

Activitatile social-filantropice au avut ca beneficiari persoane defavorizate: copii orfani, abandonati sau bolnavi, familiile sarace cu multi copii, batranii singuri si fara sprijin, persoane cu nevoi speciale, precum si alte categorii. Au fost oferite 55.936 servicii sociale constand din: ajutoare materiale si/sau financiare, consiliere pastoral-sociala si consultanta, meditatii gratuite, intretinere si ingrijire.

Din activitatea medicala caritabila desfasurata de unitatile care apartin Arhiepiscopiei Iasilor mentionam:

– 6700 de persoane au beneficiat de consultatii, tratamente si analize medicale gratuite, 487 de persoane au beneficiat de investigatii si tratamente stomatologice gratuite, 4300 de persoane au beneficiat de consultatii la un pret subventionat 25%, iar 375 de persoane au beneficiat de consultatii la un pret subventionat 50%;

– 576 de persoane au beneficiat de medicamente si materiale medicale gratuite.

Prin AMFOR (Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ortodocsi din Romania), 1100 de persoane au beneficiat de consultatii, analize medicale si investigatii de specialitate gratuite.

Dupa analiza pe comisii a rapoartelor de activitate si evaluarea realizarilor din anul 2003, au fost formulate directiile prioritare de dezvoltare a lucrarii pastorale-misionare, culturale, economice si social-filantropice pentru anul 2004.

Cu toate dificultatile financiare si economice din anul precedent, Arhiepiscopia Iasilor a reusit sa continue unele proiecte incepute in anii anteriori si sa initieze lucrari noi, datorita sprijinului primit din partea unor ministere si al donatorilor din tara sau din strainatate, persoane fizice si institutii, precum si prin contributia credinciosilor din eparhie.

Din cauza crizei economice nu s-au finalizat toate proiectele incepute, iar unele sectoare au inregistrat deficit, data fiind rata destul de mare a inflatiei, intarzieri de plati din partea unor unitati aflate in subordine. Profitul din activitatile proprii este mult mai redus decat s-a estimat la inceputul anului trecut.

Membrii Adunarii Eparhiale au dezaprobat atacurile exprimate de o anumita parte a presei la adresa Mitropoliei si a Chiriarhului, considerandu-le nefondate si nedemne. S-a recomandat interventia juridica pentru a apara cu fermitate si demnitate Biserica de prejudiciile care se aduc imaginii mediatice a activitatilor ei.

In viitor, Mitropolia va consolida programele existente si va informa mai prompt credinciosii ei despre dificultatile cu care se confrunta Centrul Eparhial in desfasurarea lucrarilor pe care le intreprinde.

Mitropolia doreste in continuare sa aduca speranta prin activitatea ei, dar aceasta depinde de modul in care este ajutata, atat de catre institutiile Statului, cat si de oameni care iubesc Biserica si inteleg misiunea ei in societate.

Multumim pe aceasta cale tuturor celor care ne-au sprijinit in mod real pana acum si asteptam, si in viitor, ajutorul lor si al altora.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente