Comunicat privind articolul defaimator la adresa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei publicat de cotidianul Ziua de Iasi in editia din 6 ianuarie 2004

Sfidand bunul simt si normele elementare de documentare jurnalistica, ziarul ‘Ziua de Iasi’ continua sa calomnieze Mitropolia Moldovei si Bucovinei intr-un articol semnat de Magda Olteanu si publicat in editia din 6 ianuarie 2004. Desi autoarea articolului recunoaste ca a luat act de precizarile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in privinta activitatilor social-caritative ce urmeaza a se desfasura la Miclauseni (si care au fost comunicate in data de 31 decembrie 2003 prin intermediul postului de Radio Trinitas, fiind publicate si la sectiunea stiri a site-ului www.trinitas.ro), totusi aceasta continua sa faca aceleasi regretabile confuzii, drept pentru care revenim si subliniem urmatoarele:

1.Nu exista ‘Centrul social de copii de la Miclauseni’, ci un Centru Social-Cultural, numit ‘Sfantul Ilie’, care este in curs de organizare si va fi destinat batranilor si pelerinilor care vor vizita manastirea si castelul.

2.Nu poate fi infiintat un ‘Centru Eparhial’ la Miclauseni intrucat exista deja Centrul Eparhial de la Iasi si nu pot exista doua centre eparhiale pentru Mitropolia Moldovei si Bucovinei asa cum nu pot exista doua resedinte de judet pentru Iasi.

3.In articolul respectiv se afirma ca: ‘Numai anul trecut s-au incasat aproximativ 100 de miliarde de lei, echivalentul a 3 milioane de dolari, de la racla cu Sfintele Moaste.’ Este o afirmatie care are stransa legatura cu fantezia autoarei si nicidecum cu realitatea. Orice credincios poate urmari persoanele care dau pomelnice la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, precum si sumele de bani donate, si facand o medie pentru un an de zile, poate constata singur ca cifra tine de domeniul fabulosului. Autoarea articolului ar fi putut evita penibila afirmatie daca ar fi avut rabdarea de a sta macar o ora langa racla Sfintei Parascheva.

4. O alta afirmatie calomnioasa, de o gravitate evidenta, este aceea ca ‘unii enoriasi apropiati ai mitropolitului, spun ca acesti bani sunt scosi in afara tarii’. Afirmatia este si ridicola pentru ca, in realitate, lucrurile sunt tocmai invers: din afara tarii, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a primit numeroase donatii de care au beneficiat cabinete medicale, cantine pentru saraci, Tipografia si Radio Trinitas si alte institutii cultural-pastorale si social-filantropice. Chiar autoarea sustine, in acelasi articol, ca ‘Mitropolia Moldovei si Bucovinei a primit o donatie de 40.000 Euro de la o fundatie din Elvetia.’.

5.Nici cu logica nu stau bine redactorii cotidianului ‘Ziua de Iasi’ de vreme ce in subtitlu sunt prezente doua afirmatii: ‘Credinciosii ortodocsi au nevoie de un conducator spiritual, nu de un director de proprietati.’, respectiv ‘Saracii nu reprezinta nici un interes pentru Biserica Ortodoxa Romana.’, care se cam bat cap in cap. Daca Mitropolia s-ar preocupa doar de pastorirea spirituala a credinciosilor, cum s-ar mai putea ingriji si de saraci ale caror nevoi sunt de natura materiala? Cu ce FONDURI va putea Biserica Ortodoxa Romana sa vina in intrajutorarea celor nevoiasi daca nu cu cele realizate din activitati specifice, respectiv cu donatiile primite de la credinciosi sau institutii? Prin ce MIJLOACE sa desfasoare Biserica Ortodoxa Romana o activitate caritativa daca nu prin intermediul cabinetelor medicale, a cantinelor si a altor centre social-filantropice aflate sub obladuirea sa? De altfel, apelul la istoria Bisericii Ortodoxe Romane ne arata ca, dintotdeauna, Biserica noastra a avut mijloace materiale necesare pentru a pune in practica sfantul indemn al Domnului nostru Iisus Hristos de a hrani pe cel flamand, de a imbraca pe cel gol, de a cerceta pe cel bolnav…(Matei 25, 35-40).

6.In alta ordine de idei, remarcam faptul ca doamna Magda Olteanu, redactor la ‘Ziua de Iasi’, nu este familiarizata catusi de putin cu termenii specifici Bisericii Ortodoxe Romane, cum ar fi termenul de ‘enorias’. In sprijinul afirmatiei conform careia ‘ceea ce se intampla in Mitropolia Moldovei si Bucovinei este total in afara canoanelor bisericesti’ nu se invoca, bineinteles, nici macar un canon. Ni se mai reaminteste in articol ca ‘perioada inchizitiei a apus de mult’, autoarea articolului uitand, daca a stiut vreodata, ca Inchizitia nu a fost prezenta niciodata in spatiul ortodox.

De altfel, la toate afirmatiile sale, doamna Magda Olteanu nu aduce nici macar o singura proba. Se invoca discutii cu portari si maici fara nume, sume si centre sociale inexistente, deturnari de fonduri si alte lucruri defaimatoare, dar fara a se preciza sursa, fara a publica in facsimil macar un petec de hartie in sprijinul atacurilor sale.

In incheiere, aducem in atentie o alta afirmatie calomnioasa prezenta in articol: ‘De ce este atat de avida de bani Biserica Ortodoxa Romana, cand celelate culte o considera destul de bogata?’. Este evident, urmarind si tonul si perseverenta cu care este atacata Biserica Ortodoxa Romana de catre cotidianul ‘Ziua de Iasi’, zona de unde vin aceste atacuri. Am respectat intotdeauna dialogul civilizat, chiar si in contradictoriu, si suntem in permanenta deschisi catre credinciosi, oferindu-le zilnic, prin intermediul postului de Radio Trinitas, informatii despre activitatile eparhiei noastre. Nu putem insa tolera insulta, calomnia, atacurile la persoana si alte mijloace care nu au nici o legatura cu demersul jurnalistic onest si, ca atare, nu consideram ca este necesar sa mai raspundem unor articole pe aceeasi tema. De asemenea, sfatuim pe credinciosii ortodocsi sa se fereasca de polemici sterile, convinsi fiind ca numai rugaciunea poate aduce pacea si buna intelegere intre oameni.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente