Comunicat privind articolul defaimator la adresa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei publicat de cotidianul ‘Ziua de Iasi’ in editia din 28 iunie 2004

In data de 28 iunie 2004, cotidianul ‘Ziua de Iasi’ a publicat articolul ‘Mitropolitul acuzat de haos’ in care a prezentat, in mod trunchiat, situatia din parohia Calarasi in care se sustine ca ar exista un conflict intre credinciosi si preotul paroh Ioan Padurariu. In aceeasi zi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si-a prezentat punctul de vedere printr-un comunicat in care se preciza ca nu exista inregistrata nici o plangere impotriva Pr. Ioan Padurariu si ca, in astfel de situatii, sunt prevazute proceduri extrem de clare si care nu lasa loc la interpretari, astfel incat utilizarea cuvantului haos in caracterizarea asa-numitului caz Calarasi nu este deloc justificata.

Pe data de 2 iulie a.c., Pr. Protopop Constantin Andrei si Pr. Florin Chirila, inspector bisericesc, s-au deplasat in parohia Calarasi pentru a investiga daca situatia relatata de cotidianul ‘Ziua de Iasi’ este reala. Aceasta ancheta s-a desfasurat in conformitate cu statutul Bisericii Ortodoxe Romane care prevede ca, in cazul in care exista sesizari privind indisciplina in randurile clerului, mai intai se face o ancheta la fata locului de catre inspectorul bisericesc si protopop pentru a se stabili daca acuzatiile sunt reale. La intalnirea care a avut loc cu credinciosii din Calarasi au participat atat preotul paroh, cat si primarul comunei, Liviu Zelinschi. Concluziile discutiilor, care au fost consemnate si intr-un proces-verbal semnat de toti cei prezenti, sunt urmatoarele:

1. Toate acuzatiile aduse preotului Ioan Padurariu in ‘Ziua de Iasi’ cu privire la impunerea de taxe pentru serviciile religioase sau referitoare la alte abateri s-au dovedit a fi false, credinciosii declarandu-se foarte multumiti de activitatea Pr. Ioan Padurariu si de schimbarile facute prin pensionarea preotului Dumitru Codau. Mai mult, s-a constatat ca preotul paroh si primaria au contribuit financiar la inmormantarea unor credinciosi mai saraci. S-a mai constatat ca Pr. Ioan Padurariu si-a cumparat antena parabolica inainte de numirea in Parohia Calarasi si, ca atare, nu avea cum sa foloseasca banii parohiei pentru achizitionarea acestui bun.

2. Una dintre ‘vocile critice’ a caror opinie a fost consemnata in ‘Ziua de Iasi’, Valeria Gabrovinschi, si-a cerut iertare de la preotul paroh si de la toti credinciosii, regretand cele intamplate. Desi au fost invitate in scris, celelalte persoane care au facut declaratii defaimatoare la adresa preotului Ioan Padurariu nu au venit la intrunire pentru a reitera acuzele consemnate in articol, credinciosii prezenti precizand ca acestia nu sunt dintre membrii de vaza ai parohiei, ei nefrecventand biserica.

3. Primarul Liviu Zelinschi a inmanat reprezentantilor Mitropoliei o scrisoare deschisa pentru I.P.S. Mitropolit Daniel in care subliniaza urmatoarele: ‘Consideram ca acuzele aduse de catre reporterul Magda Olteanu in articolul din Ziua de Iasi la adresa Bisericii sunt foarte grave, permitandu-si prin afirmatiile sale sa transforme bisericile din Calarasi in ‘stani ciobanesti’. Ne cerem scuze si va asiguram de tot sprijinul din partea Consiliului local si ca intreaga activitate a parohiilor din comuna Calarasi se va desfasura in bune conditii.’

Concluzia se impune de la sine: ziarul ‘Ziua de Iasi’ isi dezinformeaza cititorii si denatureaza realitatea aruncand cu noroi intr-o institutie care desfasoara o bogata activitate social-filantropica si cultural-misionara, articolele sale dovedindu-se de fiecare data doar un prilej de a mai ataca Mitropolia Moldovei si Bucovinei si de a invenina atmosfera de buna intelegere care exista in sanul Bisericii. Unul din principalele motive pentru care ziarul ‘Ziua de Iasi’ procedeaza la astfel de atacuri josnice ne este dezvaluit de insasi autoarea articolului amintit mai sus, Magda Olteanu, care isi exprima, in mai toate articolele in care este atacata Mitropolia Moldovei si Bucovinei, indignarea pentru faptul ca ieromonahul Calistrat Chifan este oprit de la slujirea celor sfinte. Vehementa cu care reporterul Magda Olteanu sustine, in numeroase articole denigratoare, pozitia ieromonahului Calistrat Chifan nu va aduce insa in nici un caz iertarea si scoaterea de sub canon a acestuia. Iertarea se obtine prin pocainta si fapte vrednice de pocainta iar nu prin instigarea presei impotriva conducerii bisericesti. Pe de alta parte, exista deosebire intre cei care au gresit o data si cei care persista in greseli sau au folosit iertarea acordata pentru a multiplica abaterile de la disciplina bisericeasca. Nu ne ramane decat sa speram ca, intr-un final, se va intelege ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu ia decizii sub presiunea amenintarilor si atacurilor dusmanoase ci doar in conformitate cu legile si randuielile bisericesti si pe baza constatarii unui progres duhovnicesc al celor care au incalcat disciplina ecleziala.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente