Comunicat privind articolul ‘Atentie la mitropolit’ publicat de cotidianul ‘Ziua de Iasi’ in editia din 14 iulie 2004

Dupa cum se stie, de mai bine de un an a devenit o obsesie pentru ziarul ‘Ziua de Iasi’ atacarea cu orice pret si prin orice mijloace a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Atunci cand nu se mai gasesc noi pretexte pentru a calomnia Mitropolia, se reiau atacuri mai vechi. Astfel, in data de 14 iulie 2004, cotidianul ‘Ziua de Iasi’ a publicat articolul ‘Atentie la mitropolit’ unde sunt reluate o parte din atacurile calomnioase la adresa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu privire la achizitionarea, prin licitatie, a cladirii care a apartinut SC Iprochim SA. Cu privire la aceasta chestiune, precum si la altele cuprinse in articolul semnat de Magda Olteanu si Ciprian Nedelcu, facem urmatoarele precizari:

1. Dupa cum am mai subliniat si in alte randuri, achizitionarea cladirii care a apartinut SC Iprochim SA s-a facut respectand intrutotul legea, prin participarea la o licitatie deschisa. Daca, asa cum sustin reporterii, inainte de licitatie ‘se investisera destui bani in reparatii si consolidare’ cum se explica faptul ca acum, dupa preluarea cladirii de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, sunt in curs de desfasurare lucrari de reparatii si consolidare in valoare de 14 miliarde de lei?

2. Aceasta cladire a fost achizitionata pentru activitatile filantropice si cultural-misionare ale Fundatiei ‘Solidaritate si Speranta’ care s-au derulat si se deruleaza si in prezent. Activitatile desfasurate aici sunt o dovada in plus ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei este bogata in activitati de binefacere, chiar daca reporterii cotidianului ‘Ziua de Iasi’ nu au ochi sa le vada. Le recomandam sa studieze revistele ‘Candela Moldovei’ si ‘Teologie si Viata’, respectiv site-ul oficial al Mitropoliei, www.mmb.ro, unde exista, spre exemplu, o dare de seama amanuntita despre activitatile filantropice desfasurate anul trecut in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor.

3. Revendicarea unor proprietati care au apartinut Mitropoliei Moldovei si Bucovinei nu sunt expresia unei ‘dorinte de inavutire’ atata vreme cat toate fondurile obtinute sunt indreptate catre activitatile social-misionare ale Bisericii. Ele sunt un drept pe care legea il confera oricarui cetatean abuziv despropriat si, in plus, este o datorie morala pe care Mitropolia o are in fata credinciosilor sai. Abia atunci cand nu revendicam bunuri care au apartinut Bisericii lucrurile devin suspecte, credinciosii cerandu-ne insistent ca donatiile lor sau ale stramosilor lor sa-si recapete destinatia initiala, aceea de a fi folosite pentru intrajutorarea celor nevoiasi. In acest context, Mitropolia Moldovei si Bucovinei revendica si terenul de langa SC Iprochim SA deoarece acesta a apartinut fostei Manastiri ‘Sf. Sava’.

4. Exista in articol o fraza care explica multe din atitudinea dusmanoasa pe care ‘Ziua de Iasi’ o are fata de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, si anume: ‘Daca ne uitam la alte confesiuni, unele dintre acestea sunt de un bun simt extraordinar, desi au averi si, poate, lupta pentru bunuri pamantesti, nu o fac atat de vizibil ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei.’ Intr-adevar, toate actiunile Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sunt ‘vizibile’, fiind intens mediatizate tocmai pentru ca nu este nimic de ascuns. De aceea, institutia noastra a si fost apreciata de numeroase institutii media ca fiind ‘un exemplu de transparenta’.

Pe de alta parte, este un lucru bine stiut acela ca ‘Ziua de Iasi’ nu ataca, pe temele de mai sus, decat Mitropolia, celelalte confesiuni din Iasi care au acelasi tip de revendicari si care au, de asemenea, bunuri in proprietate nu au fost subiectul nici unui articol. Nu ne intereseaza ce confesiune au acesti aprigi luptatori impotriva ortodocsilor din municipiul Iasi, dar un lucru este evident: ar prefera ca activitatile Arhiepiscopiei Iasilor sa nu mai fie atat de ‘vizibile’. Deranjeaza functionarea unor cantine si brutarii pentru saraci, a unor centre de asistenta sociala, a unor unitati medicale in sprijinul celor defavorizati, a unor centre pastorale si misionare care promoveaza valorile Ortodoxiei? Deranjeaza faptul ca multe dintre aceste institutii care lucreaza in folosul credinciosilor sunt sustinute din fonduri proprii? Daca da, inseamna ca se doreste a readuce Biserica Ortodoxa Romana in acel ‘ghetou liturgic’ din timpul comunismului, activitatile sociale urmand a fi apanajul altor confesiuni. Cu riscul de a dezamagi pe cei de la ziarul ‘Ziua de Iasi’, Mitropolia Moldovei si Bucovinei isi va continua si va dezvolta si pe mai departe activitatile filantropice si misionare pe care le desfasoara in prezent.

5. Cele 10 statii de emisie ale postului de Radio TRINITAS, precum si infiintarea unui post de televiziune care va functiona in Iasi nu sunt nicidecum o consecinta a faptului ca ‘Mitropolia ar avea nevoie de reclama’ ci a necesitatii pastorale si misionare de a transmite cuvantului Evangheliei si prin mijloace moderne de comunicare. De altfel, de ‘reclama’ au nevoie doar confesiunile mai nou infiintate, nu o institutie care are secole bune de existenta.

6. Reporterii ziarului ‘Ziua de Iasi’ nu sunt doar rau intentionati si agresivi in comentariile pe care le fac ci dau dovada si de grave lipsuri de documentare. Astfel, desi li s-a mai atras atentia ca nu sunt acelasi lucru ‘conducerea Mitropoliei’ si ‘conducerea Catedralei Mitropolitane’ acesti reporteri persista in a confunda aceste doua lucruri. O lipsa de profesionalism evidenta care se vede si in felul in care sunt scrise articolele, lipsite de acel bun simt elementar care spune ca atunci cand primesti un drept la replica il publici integral. Faptul ca, de cele mai multe ori, ziarul ‘Ziua de Iasi’ nu publica nimic sau doar fragmente din drepturile la replica ale Mitropoliei denota dorinta acestui ziar de a dezinforma si de a manipula constiintele putinilor cititori pe care ii mai are.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

14.07.2004

Comentarii Facebook


Știri recente