Comunicat in legatura cu articolul ‘Mitropolitul acuzat de haos’

In legatura cu articolul ‘Mitropolitul acuzat de haos’, semnat de Magda Olteanu, publicat in cotidianul ‘Ziua de Iasi’ din data de 28.06.2004, articol in care se fac anumite afirmatii la adresa preotului Ioan Padurariu din localitatea Calarasi, facem urmatoarele precizari:

1. Nemultumirile credinciosilor invocate de ‘Ziua de Iasi’ nu au fost pana acum aduse la cunostinta Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, neexistand vreun document scris in care sa fie adusa vreo acuzatie preotului Ioan Padurariu. De asemenea, nu a fost inregistrata nici o cerere de audienta la Chiriarh a vreunui credincios din Calarasi in legatura cu problemele invocate in articol.

2. In Biserica Ortodoxa Romana solutionarea cazurilor de indisciplina in randul clerului urmeaza o procedura foarte precisa care presupune: adresarea in scris a acuzelor (acuzatorul asumandu-si raspunderea pentru acestea); delegarea inspectorului bisericesc care, impreuna cu protopopul locului, face o ancheta pentru stabilirea veridicitatii acuzelor si, in functie de gravitatea abaterilor (daca acestea exista), preotul este sanctionat primind fie o pedeapsa vremelnica, fie o pedeapsa definitiva (numai dupa ce a fost judecat in consistoriul eparhial).

Asadar exista o ordine precisa in solutionarea problemelor de disciplina a clerului care nu lasa loc la ambiguitati si, in consecinta, cuvantul ‘haos’ din titlul articolului nu are nici un fel de justificare, fiind utilizat in mod tendentios. Pe de alta parte, a apela la presa in astfel de situatii in loc de a urma calea canonica si administrativa pentru solutionarea unor probleme denota mai degraba interesul de a starni un scandal public decat de a clarifica anumite aspecte care apar intr-o parohie.

3. Acuza adusa Mitropoliei ca preotul Dumitru Codau nu este lasat sa slujeasca alaturi de preotul Padurariu Ioan este neintemeiata deoarece, in Biserica Ortodoxa Romana, preotii pensionari trebuie sa adreseze Chiriarhului o cerere de imbisericire fie la parohia de unde au iesit la pensie, fie la o alta parohie. Subliniem faptul ca acest lucru nu a fost solicitat pana in prezent de catre preotul Dumitru Codau.

4. O alta afirmatie neintemeiata este aceea ca preotul Ioan Padurariu ar fi ‘preot la trei biserici’, el fiind, de fapt, paroh la o singura parohie, celelalte doua biserici apartinand unor parohii vacante. Preotul Padurariu suplineste benevol aceste parohii, fara o salarizare suplimentara, venind astfel in sprijinul credinciosilor care nu au inca numit un preot. Aceste parohii vacante sunt prezentate la afisierul Mitropoliei si au fost pe lista parohiilor pentru care ar fi putut opta tinerii absolventi de seminar sau facultate de teologie. Ele se vor regasi si pe lista parohiilor vacante pentru tinerii care vor sustine anul acesta examenul de capacitate preoteasca.

Secretariatul Centrului Eparhial

Comentarii Facebook


Știri recente