Comunicat in legatura cu articolul Mitropolia Moldovei si Bucovinei are mari probleme.

In data de 05.06.2004, cotidianul Romania libera a publicat articolul Mitropolia Moldovei si Bucovinei are mari probleme, semnat de Catalin Dumitrescu, articol in care se afirma ca: ‘Mitropolia se lupta in instanta cu Directia de Finante Iasi pentru o datorie de aproape 13 miliarde de lei.’ pe care o are catre Stat. Aceasta afirmatie constituie o dezinformare si facem, in acest sens, urmatoarele precizari:

1. Pentru rambursarea TVA privind trimestrul I al anului 2002, organele fiscale ale D.G.F.P.S. Iasi au intocmit Proces verbal de control sub nr. 5730 / 09.07.2003, stabilind pentru perioada verificata (01.01.1998 – 31.03.2003) urmatoarele:

– TVA de plata – 4.083.787.349 lei

– Majorari plus dobanzi aferente pentru neplata in termen a TVA – 6.597.542.997 lei

– Impozit pe profit pentru activitatea economica – 626.940.223 lei

– Majorari de intarziere pentru neplata in termen a impozitului pe profit – 1.371.332.897 lei

2. Acest Proces verbal de control a fost contestat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei si anulat de Ministerul Finantelor Publice – Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor prin Decizia nr. 283 / 25.08.2003, cu recomandarea ca reverificarea sa fie efectuata, de catre o alta echipa de control, pe aceeasi perioada si pentru aceleasi debite si sa se recalculeze obligatiile fiscale datorate bugetului conform prevederilor legale in vigoare. Contestatia a fost facuta intrucat pentru TVA unitatea noastra mai fusese verificata, din 1998 pana la data controlului, de 11 ori; in plus, nici unul dintre aceste controale nu a precizat ca unitatea noastra de cult ar fi platitoare de impozit pe profit pentru activitatile economice.

3. In urma Deciziei nr. 283 / 25.08.2003 a Ministerului Finantelor Publice s-au reverificat debitele pe care Mitropolia Moldovei si Bucovinei le are fata de bugetul de stat, stabilindu-se urmatoarele:

– Impozit pe profit – 551.616.548 lei

– Dobanzi pentru neplata in termen a impozitului pe profit – 914.721.988 lei

Unitatea noastra a contestat in contencios, avand proces pe rol, faptul ca ni s-a impus la plata impozitul pe profit si penalitati pentru nedecontarea in termen a acestuia, avand in vedere ca profitul rezultat in urma desfasurarii de activitati economice este utilizat integral in sustinerea activitatii caritative si misionare a Bisericii.

Avand in vedere situatia economica grea din tara, de care sunt afectati si credinciosii Bisericii Ortodoxe, fiecare eparhie are anumite activitati economice care pot sustine celelalte activitati pe care le desfasoara Biserica in sprijinul si in beneficiul credinciosilor. Aceasta realitate a fost constatata, de altfel, si de Ministerul de Finante Publice care, dupa cateva luni, in Legea 571 / 2003, precizeaza la art. 15, litera ‘e’, ca unitatile de cult nu platesc impozit pe profit pentru activitatea economica daca acesta este folosit pentru sustinerea activitatilor socio-caritative si cultural-misionare.

4. In concluzie, in Justitie avem pe rol contestatia privind debitele pe care, in urma controlului efectuat ca urmare a Decizie nr. 283, Mitropolia Moldovei si Bucovinei le-ar avea fata de stat, debite din care, prin operatiunile de rambursare de TVA ulterioare, a mai ramas de achitat numai o diferenta de 760.000.000 lei. Ca atare, formula evaziune fiscala de 12,7 miliarde utilizata de autor in articol nu are absolut nici un fel de acoperire in realitate. Ea este expresia fie a unei insuficiente documentari, fie a dorintei de a pune intr-o lumina defavorabila Mitropolia Moldovei si Bucovinei, institutie recunoscuta, atat in tara, cat si in strainatate, pentru numeroasele sale activitati social-filantropice si cultural-misionare. Ne mira faptul ca autorul nu a contactat, asa cum e firesc, nici un reprezentant al Mitropoliei pentru a obtine informatii in vederea redactarii acestui articol. Asta cu atat mai mult cu cat, nu cu mult timp in urma, dl. Ion Zubascu remarca intr-un articol publicat tot in Romania libera, ca: ‘Mitropolia Moldovei si Bucovinei este un exemplu de transparenta, inclusiv in ceea ce priveste activitatile sale de natura economica.’, exemplu care, sublinia Domnia Sa, ‘ar trebui urmat si de altii’.

5. Referitor la pasajul, din acelasi articol, intitulat Razboiul cu calugarul Calistrat continua, precizam ca nu ‘presa din Iasi’ il ataca din nou pe Inalt Prea Sfintitul Daniel’, asa cum afirma d-l Catalin Dumitrescu, ci un ziar care, desi are un tiraj insignifiant (sau poate tocmai de aceea), ataca numeroase alte institutii si persoane, fiind cunoscut in oras ca un ziar de scandal. Presa din Iasi reflecta, in general, cu obiectivitate si in termeni pozitivi activitatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si acest lucru poate fi confirmat de cei care urmaresc in mod constant articolele care sunt dedicate institutiei noastre.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente