COMUNICAT DE PRESA

A devenit deja o traditie ca hramul Catedralei mitropolitane Iasi din 14 octombrie (de sarbatoarea Sfintei Parascheva) sa fie centrul unor importante evenimente cultural-religioase care se vor desfasura, anul acesta, in perioada 12 – 16 octombrie 2005.

Avand in vedere faptul ca acest an este marcat in viata Bisericii Ortodoxe Romane de mai multe evenimente majore – 120 de ani de Autocefalie, 80 de ani de Patriarhat, 90 de ani de viata si 55 de ani de slujire arhiereasca a Prea Fericitului TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane -, bucuria pelerinilor care se vor inchina la Sfanta Cuvioasa Parascheva este amplificata prin aducerea la Iasi din Grecia, de la Veria, a moastelor Sfantului Apostol Pavel, marele Apostol al natiunilor, intemeietor de Biserici locale, dascal al credintei crestine si rugator pentru viata si unitatea Bisericii.

In data de 13 octombrie, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, Universitatea ‘Al. I. Cuza’ va decerna Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST titlul de doctor honoris causa pentru sprijinul si promovarea valorilor academice ale invatamantului iesean in perioada in care a pastorit Mitropolia Moldovei si Sucevei.

Pentru a spori in acest an jubiliar bucuria ierarhilor si cuviosilor, precum si a intregului cler si popor roman dreptcredincios, cu prilejul hramului Catedralei mitropolitane Iasi, din 14 octombrie 2005, va avea loc si proclamarea canonizarii marelui si vrednicului ierarh roman Dosoftei, Mitropolitul Moldovei (+1693), aparator si marturisitor al Ortodoxiei ecumenice, luminator intelept al limbii liturgice si literare romanesti, promotor al constiintei si unitatii nationale romanesti in veacul al XVII-lea.

Programul complet al manifestarilor cultural-religioase, precum si diferite aspecte ale evenimentelor, pot fi aflate accesand site-urile www.mmb.ro si www.trinitas.ro, care prezinta stiri de ultima ora. Fotografii de la evenimentele din perioada 12-16 octombrie vor putea fi descarcate de la adresa: http://sfparascheva.mmb.ro/?pag=11.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente