COMUNICAT DE PRESĂ: VIN BISERICESC PENTRU PAROHII

– Tradiție și solidaritate –

În legătură cu știrea cu titlul Arhiepiscopia Bucureștilor obligă preoții să cumpere câte 120 de sticle de vin, difuzată în aceste zile de către postul de televiziune Realitatea Tv, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

1. Potrivit rânduielilor liturgice, vinul este folosit la Sfânta Liturghie, la agapa de la Botez, la nunți, la pomeni și parastase, la hramul bisericii și la alte sărbători. Ca atare, fiecare eparhie are responsabilitatea de a produce vin natural, denumit „vin cultic”, „vin liturgic” sau „vin bisericesc”, care este oferit contra cost fiecărei parohii, iar nu distribuit prin magazinele comerciale. Pe lângă lumânări, tămâie, prescuri, credincioșii au posibilitatea să achiziționeze și vin liturgic de la pangarele bisericilor, pe care apoi le oferă în dar la Sfântul Altar.

2. Ținând cont de faptul că vinul bisericesc nu este comercializat pe piață cu scopul de a obține profit, atât legislația românească, cât și cea europeană prevăd scutirea de taxe (impozit pe profit și TVA) pentru vinul cultic utilizat de comunitatea religioasă. De aceea, prețul unei sticle de vin liturgic este mult mai mic în comparație cu cel comercializat pe piață, deoarece acoperă doar cheltuielile de producție, îmbuteliere și transport.

3. Ca atare, solicitarea Arhiepiscopiei Bucureștilor adresată parohiilor de a cumpăra vin bisericesc este conformă cu tradiția, rânduielile bisericești și legislația în vigoare. Nu este vorba de o afacere, ci despre o practică obișnuită, care are și un aspect de solidaritate eparhială, de mai multă vreme practicată, de pildă, în Arhiepiscopia Iașilor și în alte eparhii. Achiziționarea de către parohii a vinului bisericesc, produs în podgoriile Arhiepiscopiei Bucureștilor, este și un act de susținere a producției proprii de vin a Bisericii.

4. Cu mirare, constatăm că unii reporteri de la Realitatea Tv nu caută să informeze opinia publică în mod corect, ci în mod tendențios-sistematic, contrar principiilor deontologice și celor enunțate de acest post de televiziune în data de 12 septembrie 2009 (conform www.realitatea.net).

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente