Comunicat de presa – Sfintii Marturisitori Ardeleni

Biserica Ortodoxa Romana praznuieste vineri, 21 octombrie, pe Sfintii Marturisitori Ardeleni: Sfintii Cuviosi Marturisitori Visarion si Sofronie, Sfantul Mucenic Oprea, Sfintii Parinti Marturisitori si Mucenici Ioan din Gales si Moise Macinic. De treisprezece ani, aceasta sarbatoare prilejuieste, la Alba Iulia, organizarea unor manifestari culturale si duhovnicesti pentru tot sufletul crestinesc iubitor de spiritualitate si dreapta credinta.

Anul acesta, sarbatoarea sfintilor ardeleni este dublata de implinirea a 50 de ani de la canonizarea Mitropolitilor Ardealului, Ilie Iorest si Sava Brancovici, si a cuviosilor marturisitori Sofronie, Visarion si a mucenicului Oprea, si 30 de ani de la reactivarea Scaunului Episcopal de la Alba Iulia.

Manifestarile de anul acesta incep in 21 octombrie cu Sfanta Liturghie Arhiereasca din Catedrala Arhiepiscopala. Alaturi de Inalt Prea Sfintitul Andrei vor sluji si alti ierarhi, consilieri eparhiali, protopopi, preoti si diaconi din eparhia noastra. Raspunsurile la Sfanta Liturghie vor fi date de corul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia, dirijat de Parintele Adam Domin. De la ora 16.30, holul mare al Facultatii de Teologie gazduieste expozitia consacrata Patimirii Bisericii Ortodoxe Romane in timpul regimului comunist, expozitie organizata de catre Adrian Petcu, consilier la Consiliul National pentru studierea Arhivelor Securitatii.

Manifestarile de la Alba Iulia continua si sambata, 22 octombrie, cu lucrarile simpozionului national jubiliar prilejuit de implinirea a 50 de ani de la canonizarea Mitropolitilor Ardealului, Ilie Iorest si Sava Brancovici, si a cuviosilor marturisitori Sofronie, Visarion si a mucenicului Oprea, precum si de implinirea a 30 de ani de la reactivarea Scaunului Episcopal de la Alba Iulia. Simpozionul se desfasoara in Aula „Dumitru Staniloae” a Facultatii de Teologie Ortodoxa. Dintre conferentiari amintim pe Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, parintele academician Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie din Sibiu, conferentiar universitar dr. Liviu Borcea, de la Facultatea de Teologie din Oradea, domnul Vasile Moga de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, parintele Alin Albu si parintele Nicolae Bolea.

De la ora 12.00 va avea loc festivitatea decernarii titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ al Universitatii „1 Decembrie” parintelui academician Mircea Pacurariu pentru aportul in studiul Istoriei Bisericii Ortodoxe Romane, in general, si al sfintilor transilvaneni, in particular.

Comentarii Facebook


Știri recente