COMUNICAT DE PRESĂ: Seminar național despre Fenomenul migrației: justiție socială și coabitare, la Palatul Patriarhiei

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE, ne informează:

În ziua de 13 iulie 2010, în sala Conventus din Palatul Patriarhiei, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom a organizat seminarul național „Fenomenul migrației, justiție socială și coabitare”, cu sprijinul Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) și al Comisiei Bisericilor pentru Migranți din Europa (CCME). Seminarul face parte din proiectul național „Bisericile Creștine din România răspunzând fenomenului migrației”.

Majoritatea Bisericilor europene se implică în acordarea de sprijin confesional și asistare directă (asistență medicală, psihologică, consiliere etc.) migranților. În prezent, România este atât țară de origine, prin emigrarea unui număr important de cetățeni români în străinătate, cât și țară de destinație pentru tot mai mulți imigranți. Potrivit statisticilor ultimilor doi ani, migrația în România este în creștere, fenomen care reprezintă o provocare pentru societatea românească, inclusiv pentru Biserici. Biserica Ortodoxă Română acordă prin programele de asistență socială o atenție specială problemelor migranților și colaborează cu alte culte creștine din România în sprijinul acestora (București, Arad, Timișoara).

Seminarul a reunit 25 de participanți din țară, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, Bisericii Romano-Catolice, Bisericilor Protestante, dar și alți experți în problematica fenomenului migrației din partea unor ONG-uri.

Scopul seminarului a fost să evalueze activitatea desfășurată până în prezent de Bisericile din România, subliniindu-se importanța valorilor religioase comune și respectarea tradițiilor specifice în procesul de integrare a imigranților în comunitate. Cu acest prilej, a fost lansată campania națională „Bine ai venit, străine!” care marchează încheierea anului „Bisericile din Europa răspunzând fenomenului migrației”, lansat de Comisia Bisericilor pentru Migranți în Europa și Conferința Bisericilor Europene (CEC) la cea de a XIII-a Adunare Generală (Lyon, iulie 2009).

***

ASOCIAȚIA ECUMENICĂ A BISERICILOR DIN ROMNIA – AIDRom este o organizație ecumenică fondată în anul 1991 și formată din cinci Biserici din România: Biserica Ortodoxă Română (membru fondator), Biserica Reformată (membru fondator), Biserica Evanghelica C.A. (membru fondator), Biserica Evanghelică Luterană și Biserica Armeană.

AIDRom derulează o serie de programe în domeniul asistenței sociale, dezvoltării comunitare, educației (prevenția abandonului școlar, reintegrare școlară), protecției mediului, prevenirii traficului de ființe umane, a violenței domestice și consumului de droguri, integrării persoanelor în situații de risc etc.

Comentarii Facebook


Știri recente