Comunicat de presa referitor la amplasamentul Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol din Bucuresti

Referitor la informatiile din materialele de presa din ultimele zile pe tema amplasamentului Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol din Bucuresti, pentru informarea corecta a opiniei publice, Patriarhia Romana precizeaza:

Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita in locul monumentului eroilor comunisti, intr-o ingemanare fireasca cu Mormantul Eroului Necunoscut, simbolul jertfei eroilor neamului romanesc pentru credinta, unitatea, libertatea si propasirea neamului. Potrivit traditiei crestine, cultul sfintilor Bisericii este in stransa legatura cu cultul eroilor neamului.

Proiectul viitoarei Catedrale Patriarhale va fi astfel elaborat (stil arhitectonic, dimensiuni, alte detalii tehnice urbanistice) incat sa se incadreze armonios in acest amplasament, fara defrisarea vreunui arbore sau distrugerea spatiului verde din Parcul Carol. Mai mult, prin construirea Catedralei, frumusetea peisajului va fi si mai mult pusa in valoare.

Fata de celelalte amplasamente propuse, Parcul Carol, propus de Patriarhia Romana inca din 1990 si aprobat de Sfantul Sinod si Adunarea Nationala Bisericeasca, forul suprem reprezentativ pentru milioanele de credinciosi ortodocsi din tara si strainatate, indeplineste cel mai bine exigentele bisericesti, care prevad ca locasurile de cult sa fie asezate in locuri curate si linistite, de preferinta pe o colina sau un platou inalt. Parcul Carol indeplineste si o importanta functie liturgica, fiind cel mai apropiat de centrul Patriarhiei Romane, de unde se pot organiza procesiuni la marile sarbatori religioase si nationale si la reuniunile crestine. In plus, terenul pe care s-a amenajat Parcul Carol la inceputul secolului trecut a apartinut Mitropoliei Tarii Romanesti, inca de la mijlocul secolului al XVII-lea, fiind ingrijit in mod deosebit de Mitropolitul Filaret (1792-1793), al carui nume a ramas pana astazi in toponimia locului: Dealul si Lacul Filaret.

Patriarhia Romana isi exprima speranta ca mutarea monumentului eroilor comunisti va incepe cat mai curand, pentru demararea construiri Catedralei Mantuirii Neamului, cu hramul ‘Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor si Sfantul Andrei, Apostolul Romanilor’, implinind astfel testamentul Patriarhului Miron Cristea si a celorlalti patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si raspunzand dorintei clerului si credinciosilor ortodocsi, marturie stand numeroasele scrisori si donatii pentru sustinerea acestei initiative.

Biserica Ortodoxa Romana, ridicata la rang de Patriarhie in anul 1925, nu are nici pana astazi o catedrala corespunzatoare, asa cum au toate eparhiile din tara si celelalte Biserici Ortodoxe surori, actuala catedrala de pe Dealul Patriarhiei apartinand de fapt Arhiepiscopiei Bucurestilor si Mitropoliei Munteniei si Dobrogei; in plus, aceasta a devenit de mult neincapatoare, iar Bucurestiul este singura capitala europeana care nu are o catedrala reprezentativa.

BIROUL DE PRESA SI COMUNICATII

AL PATRIARHIEI ROMANE

Comentarii Facebook


Știri recente