Comunicat de presa privind situatia Parohiei ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Vulpe din Iasi

In urma articolului ‘Biserica Vulpe a ajuns ring de box’, semnat de Magda Olteanu, in nr. 1922 al ziarului ‘Ziua de Iasi’, facem urmatoarele precizari:

Preotul Stefan Bitere indeplinea, conform legislatiei in vigoare, conditiile de pensionare inca din anul 2002. Atunci s-a hotarat sa i se mai acorde inca un an, timp in care urma sa-si definitiveze si sa-si depuna dosarul de pensionare. Intrucat a refuzat categoric sa depuna cererea de pensionare, dupa un an de prelungire a activitatii sale, la 1 iunie 2003, preotului Stefan Bitere i-a incetat contractul de munca cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei. La acea data nu i s-a mai aprobat continuarea activitatii intrucat nu indeplinea «conditiile de prelungire a activitatii sale prin cumulul pensiei cu functia de paroh (pentru inca un an) nefiind implicat in lucrari de constructie sau de reparare a bisericii» (am citat din Decizia mitropolitana nr. 370/2003). Aceasta decizie de incetare a activitatii nu a fost contestata in termenul legal de 30 de zile de preotul Stefan Bitere.

Intr-o alta adresa, nr. 1196 / 20.02.2004, a sectorului administrativ al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, preotul Stefan Bitere a luat cunostinta de faptul ca, la solicitarea sa, i se permite sa mai ramana in casa parohiala pana pe data de 15.04.2004 precizandu-i-se insa, in mod expres, sa nu confunde cele doua probleme, ‘cea a locuintei si cea a oficiului de paroh’. Preotul Stefan Bitere nu s-a conformat deciziei de a incredinta parohia noului preot paroh si, in loc sa apeleze la mijloacele legale de contestare a deciziilor, a preferat sa obstructioneze sistematic activitatea preotului Mihail Grigoras, numit si instalat ca paroh in mod legal si canonic.

Asadar, intrucat nu exista nici o alta decizie de prelungire a activitatii sale ‘pana la data de 1 noiembrie 2004’, asa cum dezinformeaza, ca de obicei, ‘Ziua de Iasi’, noul preot paroh Mihail Grigoras a preluat, in mod firesc si legitim, functia in care a fost numit, iar conducerea protopopiatului Iasi I nu a facut decat sa-si exercite atributiile cu care este investita, fiind de datoria ei sa duca la indeplinire o hotarare a Centrului eparhial. In data de 20 august a.c., preotul Stefan Bitere a fost cel care a agresat, verbal si fizic, agentii unei firme de paza pe care Protopopiatul Iasi I ii angajase pentru a supraveghea materialele de constructie depozitate in curtea bisericii intrucat o parte dintre ele fusesera sustrase. Toti cei care erau de fata la acel moment au putut constata atitudinea agresiva si injuriile, nedemne de un slujitor al altarului, pe care preotul Stefan Bitere le-a avut fata de cei care, conform legii, poarta intreaga raspundere pentru buna desfasurare a activitatii Parohiei ‘Adormirea Maicii Domnului’ (Vulpe) din Iasi.

Trebuie precizat ca biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ (Vulpe) necesita de urgenta lucrari de reparatie, orice intarziere amplificand degradarea acesteia, lucru ce ar putea pune in pericol buna desfasurare a slujbelor in acest lacas de cult. La aceasta situatie, nedorita de credinciosii ce frecventeaza aceasta biserica, s-a ajuns datorita nepasarii si neglijentei fostului paroh, preotul Stefan Bitere, care nu a efectuat lucrarile de reparatie ce se impuneau. De altfel preotul Stefan Bitere a transformat biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ (Vulpe) din Iasi din biserica parohiala in biserica personala, administrand dupa bunul plac si a sa voie, fara consiliu si comitet parohial, fara cantaret si fara epitrop, insusindu-si toate veniturile parohiei, refuzand sa se supuna autoritatilor bisericesti sub a caror ascultare se afla. Desi i s-a atras atentia in mod repetat asupra acestor aspecte, preotul Stefan Bitere a refuzat sa se incadreze in disciplina canonica si administrativa pe care trebuie sa o respecte orice paroh.

In concluzie, la Parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Iasi lucrurile se desfasoara in cea mai stricta legalitate, in consens cu vointa enoriasilor, iar preotul Stefan Bitere nu mai are nici o legatura cu aceasta parohie.

Intrucat de nenumarate ori am fost jigniti, umiliti si calomniati de ziarul ‘Ziua de Iasi’, prin articolele semnate de Magda Olteanu, chiar fara a ni se acorda elementarul drept la replica, vom actiona in judecata acest ziar care va raspunde civil si penal pentru aceste actiuni defaimatoare.

Pr. Protopop Constantin Andrei

Protopopiatul Iasi I

Comentarii Facebook


Știri recente