Comunicat de presa privind situatia manastirii de pe Muntele Ceahlau

Comunicat de presa privind situatia manastirii de pe Muntele Ceahlau

Ca urmare a comentariilor rautacioase aparute in presa scrisa in ultima perioada cu privire la reamenajarea spatiului liturgic si de pelerinaj si reabilitarea locuintelor monahilor Manastirii ‘Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant’ si ‘Schimbarea la Fata’ de pe Muntele Ceahlau, com. Ceahlau, jud. Neamt, pentru informarea credinciosilor nostri si a opiniei publice, aducem la cunostinta urmatoarele:

Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in cooperare cu Ministerul Apararii Nationale, a ridicat pe Muntele Ceahlau o manastire cu hramurile ‘Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant’ si ‘Schimbarea la Fata’ construind o biserica cu clopotnita care au fost sfintite in anul 1993. De la aceasta data si pana in prezent acest lacas de cult functioneaza dupa toate randuielile bisericesti monahale, fiind un loc de rugaciune pentru credinciosi si un punct de atractie pentru multi pelerini si turisti din tara si din strainatate.

Aceste constructii bisericesti s-au ridicat in baza Autorizatiei nr. 66/30.09.1991 eliberata de Prefectura judetului Neamt, autorizatie care, la randul ei, s-a intemeiat pe Acordul nr. 1377/18.08.1990 si Decizia Primariei Comunei Ceahlau nr. 12/9.10.1990 de atribuire a terenului in suprafata de 1500 mp. De asemenea, la baza autorizatiei de constructie a stat si Avizul Ministerului Mediului nr. 72136/4.09.1991.

In acest cadru oferit de Muntele Ceahlau, sunt cunoscute tuturor conditiile naturale vitrege si aspre in care traiesc preotii si monahii din acest lacas de cult, mai ales ca in loc de chilii acestia au niste adaposturi sapate in subteran.

Pentru a imbunatati conditiile de existenta si de rugaciune ale calugarilor si pentru a crea un spatiu liturgic corespunzator, Mitropolia Moldovei si Bucovinei din Iasi doreste sa reamenjeze spatiul liturgic si de pelerinaj existent in jurul bisericii si sa reabiliteze locuintele monahilor (chilii, bucatarie, trapeza, grupuri sanitare etc.). In acest sens, cunoscand faptul ca Masivul Ceahlau este rezervatie naturala, inca din anul 2003 Mitropolia Moldovei si Bucovinei a solicitat autoritatilor locale si centrale gasirea unor solutii legale pentru realizarea obiectivelor de mai sus.

Astfel, prin adresa nr. 6318/19.07.2003, Mitropolia a solicitat Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului cat si Academiei Romane, initierea unui Proiect de Hotarare de Guvern privind darea in folosinta gratuita a terenului din jurul Bisericii de pe Muntele Ceahlau in suprafata de 20.000 mp. pentru reamenajarea spatiului liturgic si de pelerinaj din jurul bisericii si pentru reabilitarea locuintelor monahilor. Academia Romana nu a dat nici un raspuns pana la aceasta data, in schimb, Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, prin adresa nr. 21.219/ 21.10.2003, desi in principiu informeaza ca nu se poate interveni in aceasta rezervatie decat in anumite conditii, totusi recomanda Mitropoliei sa se adreseze Consiliului local al comunei Ceahlau care, in conformitate cu art. 17 din Legea nr. 213/ 1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, este competent a solutiona problema in discutie. Acest lucru l-a facut Mitropolia Moldovei si Bucovinei prin adresa nr. 543/26.01.2004 cerand Consiliului local al comunei Ceahlau sa se pronunte asupra atribuirii in folosinta Manastirii ‘Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant’ si ‘Schimbarea la Fata’ de pe Muntele Ceahlau, com. Ceahlau, jud. Neamt, a suprafetei de 20.000 mp.

In sedinta sa din data de 12 august 2004, Consiliul local al comunei Ceahlau, analizand cererea Mitropoliei, a inteles necesitatea de reamenajare a spatiului liturgic si de pelerinaj, precum si necesitatea de a reabilita locuintele monahilor Manastirii ‘Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant’ si ‘Schimbarea la Fata’ de pe Muntele Ceahlau. Ca atare, acordul de principiu dat anterior de consiliu a devenit unul definitiv prin sedinta din data de 12 august 2004, sedinta in care s-a hotarat, cu unanimitate de voturi, atribuirea in folosinta gratuita a Manastirii ‘Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant’ si ‘Schimbarea la Fata’ de pe Muntele Ceahlau, com. Ceahlau, jud. Neamt, a suprafetei de 20.000 mp. pentru reamenajarea spatiului liturgic si de pelerinaj si reabilitarea locuintelor monahilor cat si eliberarea autorizatiei de constructie pentru cladirile preconizate a se face pe acest teren.

Hotararea Consiliului local Ceahlau privind atribuirea terenului in folosinta gratuita a avut la baza urmatoarele considerente:

1. Manastirea ‘Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant’ si ‘Schimbarea la Fata’ de pe Muntele Ceahlau functioneaza legal inca din anul 1993, in ea existand biserica si monahi care locuiesc in subteran.

2. Conditiile in care isi duc viata monahii in actualele chilii – bordeie in subteran – sunt foarte aspre si inumane. Conform Constitutiei Romaniei, art. 29, Statul Roman, prin autoritatile sale centrale si locale, este obligat sa asigure desfasurarea normala a unitatilor din fiecare cult, inclusiv a celor din Biserica Ortodoxa Romana – in cazul nostru a Manastirii ‘Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant’ si ‘Schimbarea la Fata’ de pe Muntele Ceahlau. Conform dreptului umanitar – national si comunitar – european, fiecare persoana are dreptul la conditii de viata umane. In cazul nostru si monahii din Manastirea ‘Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant’ si ‘Schimbarea la Fata’ de pe Muntele Ceahlau au dreptul la conditii umane de existenta prin reabilitarea chiliilor si a anexelor bisericesti (trapeza, bucatarie, grupuri sanitare etc.);

3. Locuintele pentru monahi care se vor construi nu genereaza un impact negativ asupra zonei, intrucat vor fi construite langa biserica existenta. Totusi, suprafata de 20.000 mp. de teren atribuita in folosinta gratuita pe durata existentei constructiilor (chiliilor), facand parte din Rezervatia naturala a Muntelului Ceahlau si fiind ocrotita de lege, va fi imprejmuita in scopul protejarii ei.

4. Mitropolia Moldovei si Bucovinei – Iasi s-a angajat sa asigure conservarea si protejarea mediului exterior ambiant, a vegetatiei de altitudine si prin alte masuri, dupa cum urmeaza:

– amenajarea unor spatii speciale pentru colectarea resturilor menajere: sticle, recipiente de plastic si alte deseuri;

– amenajarea corespunzatoare a traseelor turistice de acces la manastire si montarea unor indicatoare specifice pentru orientare si prevenirea incendiilor sau a distrugerii in orice mod (taierea abuziva, pasunat etc.) a vegetatiei din acest perimetru;

– educarea turistilor-pelerini prin predici, sfaturi, brosuri, pliante in spiritul dragostei fata de natura, protejarea mediului inconjurator ca si Creatie a lui Dumnezeu.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

12.08.2004

Comentarii Facebook


Știri recente