Comunicat de presa privind Centrul Medical PROVIDENTA

Centrul Medical PROVIDENTA

‘ primul asezamant medical major al Bisericii Ortodoxe Romane ‘

– bilant la 4 ani de la infiintare –

Avand in vedere numeroasele probleme medicale grave cu care se confrunta multi dintre semenii nostri si slaba calitate a serviciilor medicale din tara noastra, datorate in primul rand unei dotari tehnice insuficiente sau depasite, desi orasul Iasi dispune de medici cu o pregatire profesionala deosebita, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a hotarat sa vina in sprijinul populatiei din aceasta zona devaforizata a tarii prin realizarea unui modern centru medical (‘PROVIDENTA’ Iasi).

Centrul Medical PROVIDENTA este un complex medico – social care cuprinde Centrul de Diagnostic si Tratament PROVIDENTA, Dispensarul Policlinic Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Cabinetul Stomatologic Sfantul Pantelimon, precum si Centrul de Educatie si Informare Medicala PROVIDENTA, in curs de finalizare.

Calitatea deosebita a serviciilor medicale oferite poate fi argumentata atat prin aparatura medicala moderna si amenajarea spatiilor la nivelul standardelor occidentale actuale, cat si printr-o abordare integrala ‘trup si suflet’ a actului medical de vindecare a fiintei umane, in scopul redescoperirii si afirmarii demnitatii acesteia. De aceea, la Centrul Medical PROVIDENTA, ca si in celelalte unitati medicale ale Mitropoliei, pacientul este tratat ca persoana si nu ca un organism suferind.

Centrul Medical PROVIDENTA, unitate caritabila non-profit, functioneaza in regim de autofinantare. De serviciile acestei unitati medicale beneficiaza sau urmeaza sa beneficieze persoane apartinand tuturor confesiunilor religioase, inclusiv persoanele fara venituri sau cu venituri foarte mici, care vor fi sprijinite de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin Sectorul de Asistenta Sociala DIACONIA, pentru achitarea partiala sau totala a contravalorii serviciilor medicale de care vor beneficia.

Lucrarile de realizare a celor doua obiective majore ale Centrului Medical PROVIDENTA s-au desfasurat, dupa cum urmeaza:

– pentru Centrul de Diagnostic si Tratament PROVIDENTA, in anul 1999, Mitropolia a preluat, prin H.G. 220 din 25 martie acelasi an, in folosinta gratuita, o cladire nefinalizata (avand doar structura de rezistenta) si abandonata de mai multi ani, din lipsa de fonduri;

– pentru Centrul de Educatie si Informare Medicala PROVIDENTA, tot in anul 1999, Mitropolia a cumparat fundatia si scheletul de beton al unei cladiri destinate initial a fi cresa a unitatii industriale Fortus Iasi, precum si terenul aferent ei.

De la acea data si pana in prezent, investitiile realizate la cele doua obiective ale Centrului Medical PROVIDENTA au totalizat suma de 73.900.000.000 lei. Lucrarile de constructie, amenajare si dotare au fost sprijinite de diferite institutii adminstrative ale Statului roman cu suma totala de 27.300.000.000 lei, precum si de persoane fizice si institutii din Romania si din strainatate, de confesiuni diferite (ortodoxa, romano-catolica, anglicana si protestanta), dornice de a sprijini opera medical – filantropica a Bisericii Ortodoxe, cu donatii in valoare totala de 34.500.000.000 lei. Efortul financiar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei s-a ridicat la valoarea de 12.100.000.000 lei, suma utilizata pentru achitarea la termen a lucrarilor de constructie, procurarea de materiale de constructie, mobilier, achitarea autorizatiilor de constructie si de utilizare a echipamentelor medicale radiologice, precum si pentru cheltuielile administrative legate de intretinerea, functionarea si paza asezamantului medical. Contributia Mitropoliei a fost posibila datorita rezultatelor obtinute de alte sectoare ale Centrului Eparhial Iasi, care desfasoara activitati economice non-profit.

– In anul 2003, in Sectia de Radiologie si Imagistica Medicala de la Centrul de Diagnostic si Tratament PROVIDENTA au fost instalate doua echipamente radiologice, primite prin donatie: un litotriptor (aparat de localizare, sfaramare si eliminare a calculilor renali) si un mamograf, care s-au adaugat la cele doua instalatii de radiodiagnostic noi, deja existente. De asemenea, Centrul de Diagnostic si Tratament PROVIDENTA a fost dotat cu doua ambulante marca Mercedes VITO, noi si complet echipate, oferite de Statul elen si Biserica Ortodoxa a Greciei. Tot in anul 2003, a fost achizitionat, prin donatie, cu sprijinul unei organizatii din Germania, un generator electric, ca solutie alternativa de alimentare cu energie electrica, valoarea unui astfel de echipament fiind de aproximativ 1,5 miliarde lei.

Activitatea filantropica a Centrului Medical PROVIDENTA, in anul 2003, a constat din:

– 1.950 de consultatii gratuite, estimate la 341.250.000 lei;

– 254 de tratamente stomatologice gratuite, in valoare de 124.916.000 lei;

– oferirea de medicamente gratuite, in valoare de 19.000.000 lei, de care au beneficiat 250 de persoane suferinde;

– oferirea de materiale medicale (carje, cadre, carucioare), in valoare de 12.000.000 lei, beneficiari fiind 46 de persoane;

– oferirea de ochelari si aparate auditive, in valoare de 35.000.000 lei, unui numar de 80 de persoane.

Mentionam ca, tocmai din cauza resurselor financiare insuficiente, Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu a reusit sa dea in folosinta si alte sectii ale Centrului de Diagnostic si Tratamet PROVIDENTA, in prezent functionand doar Laboratorul de hematologie si microbiologie, noi resurse financiare fiind necesare pentru finalizarea urmatoarelor lucrari:

– realizarea unui rezervor de apa, solicitat de Directia de Sanatate Publica Iasi si Grupul de Pompieri Iasi, suma necesara fiind de aproximativ 1,5 miliarde lei;

– realizarea tubulaturii aferente instalatiei de climatizare din cele doua sali ale blocului operator, agregatul fiind deja montat, suma necesara fiind de aproximativ 435 milioane lei;

– achizitionarea unui cos de fum pentru bucatarie, suma necesara fiind de aproximativ 100 milioane lei;

– achizitionarea de noi boilere pentru apa calda, suma necesara fiind de aproximativ 100 milioane lei.

Prezentata, in sinteza, fara a se face referire la toate greutatile si obstacolele intampinate, peste care am reusit sa trecem cu ajutorul lui Dumnezeu si al persoanelor apropiate Bisericii Ortodoxe, indiferent de confesiune religioasa, precum si al institutiilor statului, munca de 4 ani pentru organizarea si darea in folosinta a Centrului Medical PROVIDENTA a fost realizata, in fapt, pentru binele comunitatii.

Ne exprimam speranta ca, prin eforturi comune, Biserica, institutiile statului si comunitatea locala vor reusi sa dea in folosinta, foarte curand, toate sectiile Centrului Medical PROVIDENTA, obiectiv de mare urgenta si importanta pentru populatia din aceasta zona devaforizata a tarii.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente