COMUNICAT DE PRESĂ: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va efectua o vizită frățească la Patriarhia Ecumenică – 27 mai-2 iunie 2009

În spiritul tradiției și a practicii curente, Preafericitul Părinte Daniel, ca nou Patriarh al României, însoțit de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, va efectua o vizită frățească la Patriarhia Ecumenică, în perioada 27 mai – 2 iunie 2009.

Vizita se înscrie în seria manifestărilor consacrate anului 2009, proclamat de către Sfântul Sinod Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (†379), și al celorlalți Sfinți Capadocieni.

În prima zi a vizitei, după primirea oficială din Catedrala cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va participa la Slujba Vecerniei oficiată în biserica Sfânta Parascheva din Istanbul, pe care Patriarhia Ecumenică a dat-o în folosință comunității ortodoxe românești din Turcia. Cu acest prilej, în prezența credincioșilor ortodocși români din Istanbul și alte regiuni ale Turciei, va fi sfințită și inaugurată noua bibliotecă românească a comunității respective.

Joi, 28 mai 2009, la sărbătoarea Înălțării Domnului, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel vor oficia împreună Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, înconjurați de un sobor de arhierei, preoți și diaconi greci și români.

În continuare, cei doi Întâistătători, însoțiți de ierarhi, preoți, diaconi și credincioși ortodocși greci și români, vor efectua un pelerinaj în Capadocia – țara de origine a Sfinților Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Grigorie de Nyssa și a multor sfinți din primul mileniu creștin. Vor fi vizitate vestigii creștine de o profundă semnificație teologică, culturală și spirituală.

Sâmbătă, 30 mai 2009, cei doi Patriarhi vor oficia în Capadocia slujba Vecerniei la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din localitatea Sinassos, iar a doua zi, duminică, 31 mai, în aceeași regiune, vor săvârși Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Teodor din localitatea Malakopis.

În program mai sunt prevăzute vizite oficiale ale Patriarhului României la Ambasada României de la Ankara, la Consulatul General al României de la Istanbul, precum și întâlniri cu autorități centrale și locale din Turcia.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente