COMUNICAT DE PRESĂ: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va efectua o vizită canonică în Mitropolia Munteniei și Dobrogei

În perioada 26-28 septembrie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va efectua o vizită canonică în Mitropolia Munteniei și Dobrogei, vizită care se va desfășura după următorul program:

În prima parte a zilei de sâmbătă, 26 septembrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel se va afla în Arhiepiscopia Târgoviștei unde, începând cu orele 8.30, va participa la ceremonia de așezare a moaștelor Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești (cca. 1500-1505) în Catedrala arhiepiscopală și va oficia Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în fața Catedralei (de la orele 9.15).

După Sfânta Liturghie, va avea loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Domnitorul Țării Românești (cu ziua de prăznuire la 26 septembrie), om de cultură isihastă și prinț al păcii, trecut în rândul sfinților de către Sfântul Sinod în ședința de lucru din zilele de 8-9 iulie 2008. În continuare, se va lansa o nouă ediție a „Octoihului” ieromonahului Macarie, una din primele tipărituri din România apărută la Mănăstirea Dealu în anul 1510. Patriarhul României își va încheia vizita la Târgoviște cu binecuvântarea și inaugurarea Aulei Sf. Voievod Neagoe Basarab din Reședința Arhiepiscopală.

În după-amiaza zile de 26 septembrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel își va continua vizita canonică în Episcopia Argeșului și Muscelului. De la orele 16.00, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va participa la procesiunea cu moaștele Sfintei Filoteea, care se va desfășura de la biserica Sfântul Nicolae Domnesc până la Catedrala episcopală din Curtea de Argeș. La Catedrala episcopală, după oficierea slujbei Vecerniei (orele 17.00), va avea loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Ierarh Iachint, primul Mitropolit al Țării Românești (cu ziua de prăznuire la 28 octombrie), a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, Domnitorul Țării Românești și a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel (canonizat de Sfântul Sinod în ședința de lucru din 18-19 iunie 2009, cu ziua de prăznuire la 26 iulie). În continuare, va avea loc Festivitatea de ridicare a Episcopiei Argeșului și Muscelului în rang de Arhiepiscopie, urmare hotărârii Sfântului Sinod luată în ședința de lucru din zilele de 18-19 iunie 2009.

Duminică, 27 septembrie 2009, în prima parte a zilei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel se va afla în Episcopia Dunării de Jos, unde, de la orele 9.00, va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală din municipiul Galați. Sfânta Liturghie va fi urmată de Festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de Arhiepiscopie, conform hotărârii sinodale din vara acestui an.

În cea de a doua parte a zilei, Patriarhul României se va afla în Episcopia Tulcii, pentru a oficia slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din municipiul Tulcea (orele 17.00) și va prezida ceremonia de proclamare locală a canonizării Sfântului Ierarh Iachint, care va avea loc pe un podium special amenajat în fața bisericii.

Luni, 28 septembrie 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va participa la deschiderea oficială a sesiunii de comunicări științifice cu tema „Creștinismul românesc și organizarea bisericească în sec. XIII-XIV”, organizată de Comisia Română de Istorie și Studiu al Creștinismului, la Așezământul Eparhial „Sfântul Pantelimon”, din stațiunea Lacul Sărat, județul Brăila. În seara aceleiași zile, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel se va reîntoarce la București.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente