Comunicat de presa – Peste 10.000 de pelerini pe Dealul Patriarhiei

Astazi, 27 octombrie 2006, Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de ierarhi membri ai Sfantului Sinod, preoti si diaconi, a slujit Sfanta Liturghie in prezenta a peste 10.000 de pelerini veniti pe Dealul Patriarhiei pentru a participa la sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Din soborul de arhierei slujitori au facut parte IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, PS Epifanie, Episcopul Buzaului si Vrancei, PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, PS Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Sofronie, Episcopul romanilor ortodocsi din Ungaria, PS Vincentiu Ploiesteanu, Episcop Vicar Patriarhal, PS Ciprian Campineanul, Episcop Vicar Patriarhal, PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

La Sfanta Liturghie au luat parte Majestatile Lor Regele Mihai I al Romaniei si Regina Ana, impreuna cu Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principesa Elena, Alteta Sa Principele Radu si domnul Alexander MacAteer, care s-au inchinat in dimineata zilei de astazi la cinstitele moaste ale Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Au asistat, de asemenea, domnul Bogdan Tataru-Cazaban, Consilier de Stat si Excelenta Sa domnul Athanassios Dendoulis, Ambasadorul Republicii Elene la Bucuresti.

Salutand prezenta distinsilor oaspeti, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a adresat pelerinilor un cuvant de invatatura si binecuvantare. “Cuviosul Parinte Dimitrie” – a spus Prea Fericirea Sa – “cu bogatia lui sufleteasca, in care a adunat invataturile Mantuitorului Iisus Hristos, ne lasa pilda noua sufletul sau bun. Generatie dupa generatie, el a facut aici minuni, ca si in viata lui, de monah nestiutor de carte, dar care cu sufletul si inima lui curate intelegea glasul firului de iarba si frumusetea petalei florilor. (…) Eu marturisesc cu toata puterea convingerii mele, de decenii de cand slujesc Biserica din treapta si din locul acesta, ca ceea ce ne aduce pe noi astazi la moastele Sfantului Cuvios Dimitrie este aceasta bogatie sufleteasca a sa. Dorul dupa mai bine ii aduce pe credinciosii care au stat toata noaptea ca sa le vina randul sa se atinga de moastele Sfantului Dimitrie. Fiecare vine cu o nadejde, isi pleaca fruntea si fiecare dobandeste ceva de la el. (…) Sfintii ne indeamna sa fim mai buni, mai atenti, sa sadim in jurul nostru pace, iubire si pretuire.”

Racla cu cinstitele moaste ale Sfantului Dimitrie cel Nou va ramane in baldachinul de pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate pana in dupa-amiaza zilei de sambata, 28 octombrie a.c. De pe Dealul Patriarhiei, cinstitele moaste vor fi duse in procesiune la manastirea cu hramul „Duminica Sfintilor Romani” (Soseaua Oltenitei nr. 255, in vecinatatea comunei Popesti-Leordeni), care va fi sfintita duminica, 29 octombrie a.c., de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod.

Comentarii Facebook


Știri recente