Comunicat de presă: O NOUĂ ÎNCERCARE DE DEZINFORMARE A OPINIEI PUBLICE ÎN LEGĂTURĂ CU CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

În legătură cu opiniile exprimate în comunicatul de presă cu titlul „Catedrala Mântuirii Neamului – o necesitate practică?”, dat publicității de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) în ziua de 6 septembrie 2010, Patriarhia Română reamintește următoarele:

1. Chiar dacă legea nr. 261/2005 cu modificările ulterioare prevede sprijin de la bugetul de Stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ținând cont de actuala criză economică, în ziua de 3 iunie 2010, Patriarhia Română a adus la cunoștința opiniei publice faptul că, pentru edificarea viitoarei Catedrale patriarhale, fondurile necesare vor fi obținute printr-o linie de creditare de la una sau mai multe bănci. Creditul va avea o perioadă de grație până la finalizarea construirii Catedralei și va fi rambursat din donațiile credincioșilor ortodocși români din țară și străinătate. În același timp, Patriarhia Română a anunțat că pentru construirea noii Catedralei patriarhale faza „la roșu”, costurile sunt estimate la aproximativ 100 milioane de euro.

Ca atare, este nedemnă încercarea de manipulare a opiniei publice de către ASUR, care în comunicatul de presă din 6 septembrie 2010, afirmă în mod tendențios că, viitoarea Catedrală patriarhală „va fi construită cu bani care ar urma să provină, într-o proporție semnificativă, de la bugetul de Stat…”, ascunzând adevărul că majoritatea contribuabililor la bugetul de Stat sunt românii creștini ortodocși (87%).

2. Noua catedrală patriarhală reprezintă, în mod indiscutabil, o necesitate practică, liturgică și misionară și un simbol al demnității naționale.

Numai cine slujește sau participă la momente solemne de ordin liturgic și la ceremonii oficiale bisericești în actuala catedrală patriarhală, inițial biserică mănăstirească din secolul al XVII-lea (1656 – 1658), cunoaște marile și multiplele dificultăți pe care le creează lipsa acută de spațiu în desfășurarea normală a slujbelor religioase. Situația devine extrem de critică mai ales când slujesc împreună cei aproape 60 de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din țară și din diaspora română sau când participă aici delegați ai altor Biserici Ortodoxe surori și asistă și reprezentanți ai unor confesiuni creștine din țară și străinătate.

Chiar și în duminicile obișnuite, mai ales în timpul anotimpului rece sau în căldura toridă a verii, este mai mult decât penibilă situația în care mame, purtând copii în brațe, sunt nevoite să stea afară în picioare pentru a participa la Sfânta Liturghie din cauza lipsei acute de spațiu. În plus, actuala catedrală patriarhală nu permite adăugarea de scaune pentru multe persoane în vârstă sau pentru cei bolnavi.

3. Terenul situat în Calea 13 Septembrie, nr. 4-60, sect. V, București, destinat exclusiv construirii Ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, atribuit legal în proprietate Patriarhiei Române de către Statul român reprezintă un act de dreptate, iar nu un privilegiu, așa cum, în mod tendențios, susțin cei se opun construirii Catedralei. Terenul atribuit în proprietate Patriarhiei Române reprezintă o reparație morală pentru cele trei biserici demolate din zona Dealului Arsenalului, Spirea Veche, Izvor și Alba-Postăvari și cele două lăcașuri de cult translatate pe alte amplasamente mascate de blocuri, Mihai-Vodă și Schitul Maicilor, pentru a se construi, în perioada regimului comunist, actuala clădire a Palatului Parlamentului. Ca atare, atribuirea în proprietate Patriarhiei Române a terenului pentru construirea unei catedrale patriarhale de utilitate publică reprezintă un act reparatoriu și responsabil din partea legiuitorului. Beneficiarii Catedralei vor fi, în primul rând, credincioșii din București, dar și români pelerini din țară și străinătate.

În urma obținerii autorizației de construire emisă de către Primăria sectorului V București, în ziua de 3 septembrie 2010, în prezența ierarhilor Sfântului Sinod și a celorlalți membri ai noii Adunări Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat o slujbă de binecuvântare a începerii lucrărilor de organizare a șantierului pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. La acest moment solemn au participat și români ortodocși din Republica Moldova și din Ucraina, care și-au exprimat bucuria lor că lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în scurt timp.

În prezent, la amplasamentul din Calea 13 Septembrie, nr. 4-60, sect. V, București, au început lucrările de organizare de șantier, iar, în paralel, continuă demersurile pentru deschiderea liniei de creditare și pentru selectarea constructorului, urmând ca, ulterior, să demareze construirea propriu-zisă a Catedralei.

Considerăm nedemnă și antidemocratică atitudinea celor care persecută Biserica Ortodoxă Română pentru că își construiește o Catedrală (situație nemaiîntâlnită în cazul construirii de lăcașuri de cult de către alte confesiuni creștine din România), de vreme ce potrivit Constituției României și Legii cultelor (489/2006), în țara noastră Cultele religioase sunt autonome și sunt sprijinite de către Stat. Acesta „recunoaște Cultelor rolul spiritual, educațional, social-caritabil, cultural și de parteneriat social, precum și statutul lor de factori ai păcii sociale” (art. 7, alin. 1). Ca atare, Statul sprijină activitatea Cultelor pentru contribuția acestora la viața societății cu atât mai mult cu cât, Biserica nu demolează, ci este creatoare și de valori culturale și edilitare care rămân pentru totdeauna în patrimoniul cultural-național al României.

Patriarhia Română are dreptul și responsabilitatea de a construi viitoarea Catedrală patriarhală, indiferent de complexele și interesele oculte ale celor care, cu ostilitate, încearcă pe orice cale să împiedice construirea acesteia în București – singura capitală a unei țări membre a Uniunii Europene fără o catedrală reprezentativă pentru credința și demnitatea poporului ei.

În același timp, Patriarhia Română mulțumește tuturor celor care au sprijinit-o în ultimii trei ani în finalizarea demersurilor care au culminat cu obținerea autorizației de construire, precum și celor care o vor sprijini la construirea acesteia, rugând pe Dumnezeu să binecuvinteze pe cei care iubesc frumusețea sufletului credincios și a bisericilor născute din credință și dărnicie.

Comentarii Facebook


Știri recente