Comunicat de presă: MISIUNE ȘI IMPLICARE RESPONSABILĂ ÎN SOCIETATE

În ziua de 16 octombrie 2009, la Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit pe Excelența Sa Domnul Andreas von Mettenheim, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București.

Mai întâi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat bunele relații dintre Biserica Ortodoxă Română și cele două Biserici tradiționale din Germania, Romano-Catolică și cea Evanghelică, menționând faptul că, în aceste zile, la Palatul Patriarhiei, se desfășoară un simpozion teologic internațional organizat, sub patronajul Patriarhiei Române, de către Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și Facultatea de Teologie Protestantă din Tűbingen. Preafericirea Sa a mai apreciat bogata experiență a Germaniei în Uniunea Europeană, care este de un real folos pentru România, ca nou stat membru al Europei Unite.

În cadrul întrevederii, au mai fost abordate diferite aspecte ale vieții sociale și religioase din cele două țări, Domnul ambasador Andreas von Mettenheim reliefând importanța activității specifice pastoral-misionare și culturale pe care Biserica Ortodoxă Română o desfășoară pentru păstrarea identității și a coeziunii comunităților ortodoxe românești din Germania.

În acest sens, Patriarhul României a menționat faptul că fenomenul migrației impune o atenție sporită atât din partea autorităților, cât și din partea Bisericii Ortodoxe Române, care trebuie să se îngrijească nu numai de pastorația celor aflați temporar în afara granițelor țării, ci și de problemele sociale ale familiilor acestora rămase în țară, în special a copiilor și bătrânilor singuri.

În opinia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, realitățile societății contemporane impun Bisericilor ca, în dialogul ecumenic, pe lângă dimensiunea teologică, să existe și o abordare practică a acestuia, pentru a veni în întâmpinarea problemelor sociale cotidiene cu care se confruntă comunitățile de credincioși. În acest sens, Preafericirea Sa a menționat faptul că, pe lângă slujirea pastorală tradițională, Biserica folosește și mijloace misionare moderne, precum posturile de radio și televiziune TRINITAS și cotidianul „Ziarul Lumina” ale Patriarhiei Române, care, în emisiunile și materialele de presă, acordă o atenție specială problemelor cu care se confruntă românii atât din țară, cât și din străinătate.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul României la spectacolul „Sf. Nicolae în mijlocul copiilor”: Apărător al dreptei credinţe şi învăţător al iubirii milostive

Patriarhul României a participat luni la ediția a 12-a Spectacolului cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor” şi a rostit un cuvânt de binecuvântare. Evenimentul a fost organizat de Sectorul învățământ şi activități cu tineretul al…