Comunicat de Presă: Mesajul de compasiune al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în urma trecerii la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Dyrair Mardichian, Primatul Bisericii Armene în România și Bulgaria

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează că:

În urma trecerii la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Dyrair Mardichian, Primatul Bisericii Armene în România și Bulgaria, în noaptea de 10 spre 11 mai 2010, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat Sanctității Sale Karekin II, Patriarh Catolicos al Tuturor Armenilor, următorul mesaj de compasiune:

Sanctitatea Voastră,

Cu profundă durere creștinească am aflat vestea trecerii din această lume a Înaltpreasfințitului Dyrair Mardichian, Primatul Bisericii Armene în România și Bulgaria.

Făcându-ne părtași întristării prilejuite de acest moment de încercare pentru membrii Arhiepiscopiei Armene din România și pentru întreaga Biserică Armeană, în numele ierarhilor, preoților și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, Vă adresăm sincerele noastre condoleanțe, rugând pe Hristos Domnul, Arhiereul Cel Veșnic, să dea odihnă sufletului robului Său Arhiepiscopul Dyrair. Veșnica lui pomenire!

†Daniel

Patriarhul României

NB: O scrisoare de compasiune similară a fost trimisă de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și membrilor Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.

Slujba de înmormântare a Înaltpreasfințitului Dyrair Mardichian, Primatul Bisericii Armene în România și Bulgaria, va fi oficiată duminică, 16 mai 2010, orele 11.00, la Catedrala armeană „Sfinții Arhangheli” din București (B-dul Carol I, nr.43).

***

Înaltpreasfințitul Părinte Dyrair Mardichian, Primatul Bisericii Armene din România și Bulgaria, s-a născut în 24 mai 1930 la Beirut, Liban. Între 1944-1947 a urmat cursurile seminarului teologic din Ierusalim.

La terminarea studiilor, familia s-a repatriat în Armenia și s-a stabilit la Erevan. Acolo a urmat cursurile de engleză ale Institutului de limbi străine și ale Seminarului Teologic de la Ecimiadzin. În continuare, a studiat la Academia Teologică pe care a absolvit-o cu calificativul excepțional.

În anul 1957 a fost numit locțiitor al Episcopului armean din Azerbaidjan, apoi, Sanctitatea Sa Vasken I, Patriarh și Catolicos al tuturor armenilor, l-a delegat episcop pentru comunitățile armene din România și Bulgaria pe care le-a arhipăstorit timp de cincizeci de ani (1960-2010).

Comentarii Facebook


Știri recente