Comunicat de presa la sfarsitul lucrarilor Congresului National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania

La initiativa Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ a Universitatii din Bucuresti, cu aprobarea Sfantului Sinod si cu Inalta binecuvantare a Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si in cooperare cu Secretariatul de stat pentru Culte, in zilele de 8-10 septembrie 2003, a avut loc la Centrul Cultural Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ – Durau, primul Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania. Congresul face parte din manifestarile ocazionate de aniversarea centenarului nasterii marelui teolog roman Pr.Prof.Dr. Dumitru Staniloae. Congresul s-a bucurat de prezenta d-lui Laurentiu Tanase, Secretar de Stat pentru Culte, care a transmis salutul si mesajul Ministerului Culturii si Cultelor si salutul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Lucrarile Congresului s-au desfasurat la Centrul Cultural Pastoral ‘Sfantul Daniil Sihastrul’ de la Manastirea Durau, sub presedintia Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, presedintele comisiei pentru Invatamant a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Tema generala a Congresului a fost ‘Mostenirea teologiei Parintelui Dumitru Staniloae si valorificarea ei astazi’.

La lucrarile Congresului au participat reprezentantii tuturor Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania care au dezbatut in cadrul temei generale aspecte legate de scopul si misiunea Teologiei in Biserica si in societate si principalele probleme cu care se confrunta invatamantul teologic universitar din Romania.

In acest scop s-au formulat propuneri de imbunatatire si eficientizare a invatamantului teologic, de sporire a calitatii lui, ca si de pregatire temeinica a viitorilor preoti slujitori ai Bisericii, pentru a putea raspunde cerintelor pastoral-misionare actuale.

S-au dezbatut aspecte legate de structura invatamantului teologic, raportul dintre Facultatile de Teologie si Biserica, facultate si universitate, facultate si societate.

Congresul a fost receptat ca o necesitate pentru progresul invatamantului teologic, iar propunerile facute in cadrul acestuia vor bfi inaintate spre aprobare Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Presedintele Congresului

Comentarii Facebook


Știri recente