Comunicat de presa la incheierea lucrarilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

In zilele de 2 – 3 noiembrie 2004, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei, s-au desfasurat lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pe ordinea de zi s-au aflat teme referitoare la slujirea pastoral-misionara, viata monahala si misiunea sociala a Bisericii, viata liturgica din parohii, invatamantul teologic si religios, diferite aspecte din activitatea comunitatilor ortodoxe romanesti de peste hotare, participari ale unor membri ai Sfantului Sinod si ale altor teologi ortodocsi romani la intruniri internationale ortodoxe si ecumenice, etc.

Dintre hotararile adoptate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane mentionam:

– in legatura cu Dialogul dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Catolica Orientala de rit bizantin (Greco-Catolica) din Romania, Sfantul Sinod – luand act de faptul ca inca nu s-a primit un raspuns clar la solicitarea adresata partii Greco-Catolice de a alege intre dialog si apelarea justitiei – a aprobat propunerea de a se astepta raspunsul care va decide calea care va fi urmata pentru rezolvarea neintelegerilor privind unele locasuri de cult;

– Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat sa solicite forurilor legiuitoare reluarea procesului legislativ in vederea aprobarii proiectului Legii Cultelor cat mai urgent posibil.

– Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat Protocolul privind colaborarea in domeniul protejarii Patrimoniului National Bisericesc – Pictura bisericeasca, incheiat intre Patriarhia Romana si Ministerul Culturii si Cultelor – Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.

– Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat infiintarea unui Seminar Teologic Liceal in Municipiul Drobeta-Turnu Severin incepand cu Anul de invatamant 2005/2006.

– Sfantul Sinod a decis editarea unui ‘Liturghier’ in limbajul mimico-gestual si a lucrarii ‘Simbolica semnelor necesare in opera de asistenta religioasa a persoanelor cu deficienta hipoacuzica’.

– Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a luat act de promulgarea si publicarea in Monitorul Oficial a Legii pentru construirea Catedralei ‘Mantuirii Neamului’ in Parcul Carol din Bucuresti.

In perspectiva Alegerilor generale din Romania, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane indeamna pe toti slujitorii Sfintelor Altare si pe toti credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane sa participe la vot in duhul credintei si al iubirii de Biserica si Neam, cu responsabilitate crestina si civica, votand pentru infaptuirea binelui comun si a viitorului Romaniei.

BIROUL DE PRESA SI COMUNICATII AL

PATRIARHIEI ROMANE

Comentarii Facebook


Știri recente