COMUNICAT DE PRESĂ: Hotărârile luate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 18-19 iunie 2009

În zilele de 18-19 iunie 2009, la Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Dintre hotărârile luate, menționăm:

– Proclamarea anului 2010 în Patriarhia Română drept Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești în contextul aniversării anul viitor a 1685 de ani de la Sinod I Ecumenic de la Niceea (325-2010) și a 125 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885 – 2010).

– Canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeș), cu ziua de prăznuire la 26 iulie.

– Aprobarea criteriilor pentru ridicarea unor episcopii la rangul de arhiepiscopii și pentru acordarea rangului de arhiepiscop onorific unor episcopi. În consecință, Sfântul Sinod a aprobat ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului, Epsicopiei Romanului, Episcopiei Buzăului și Vrancei, Episcopiei Argeșului și Muscelului, Episcopiei Dunării de Jos și a Episcopiei Aradului.

Pentru activitate ierarhică pilduitoare și slujire chiriahală deosebită și îndelungată a Bisericii, au fost ridicați la rangul de Arhiepiscopi onorifici Preasfințitul Părinte Iustinian Chira, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Ioan Selejean, Episcopul Covasnei și Harghitei.

În urma ridicării Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie cu titulatura nouă de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a fost ridicat la rangul de Episcop vicar.

– Aprobarea înființării Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu reședința în municipiul Deva și cu jurisdicția în județul Hunedoara.

– Aprobarea Statutului pentru organizarea și funcționarea Episcopiei Ortodoxe a Italiei, adoptat de Adunarea eparhială a acestei eparhii și avizat de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

– Aprobarea derulării de către Patriarhia Română a proiectului social-educațional Alege școala cu scopul prevenirii și combaterii abandonului școlar.

– Aprobarea unor măsuri concrete privind disciplina administrativ-financiară în Biserică la toate nivelele – parohie, mănăstire, protopopiat, eparhie, mitropolie și patriarhie -, în conformitate cu Legiuirile bisericești și legislația în vigoare.

– În urma alegerii Preasfințitului Părinte Vincențiu în postul de episcop al Sloboziei și Călărașilor, la propunerea statutară a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod a aprobat desemnarea Preasfințitului Părinte Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, ca secretar al Sfântului Sinod și Sinodului Permanent, începând cu 1 iulie 2009.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente