Comunicat de presa – Fabulatii despre donatii

Comunicat de presa cu privire la pomelnicele (donatiile) pelerinilor care s-au inchinat la racla Sfintei Parascheva, 12-16 octombrie 2006

Cu referire la unele afirmatii publicate in presa care sustin ca pelerinii veniti la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de anul acesta ar fi donat, o data cu pomelnicele, sume de bani insumand cifra de 8 milioane RON (80 miliarde ROL), facem urmatoarele precizari.

Ca si in anii trecuti, consideram ca fiind iresponsabila vehicularea unor astfel de estimari care nu au nici o baza reala si care doresc sa faca deservicii Bisericii, creand falsa impresie a unei institutii care s-ar imbogati din pomelnicele pelerinilor. Asa-zisul calcul al celor care presupun obtinerea acestor sume pleaca de la premisa gresita ca s-ar fi inchinat la racla Sfintei Cuvioase Parascheva un numar de 700 mii de pelerini care ar fi donat intre 5 RON si 10 RON, la care s-ar adauga fabuloase incasari din comertul cu obiecte si carti religioase.

Precizam ca nu toti pelerinii au lasat pomelnice, iar cei care au lasat pomelnice au oferit sume foarte mici, cu cateva exceptii. Ca si anul trecut, suma donata de pelerini nu poate depasi cu mult 220.000 RON (2,2 miliarde ROL), suma ce nu acopera totalul cheltuielilor pe care le-a avut Mitropolia cu organizarea acestui hram si care au inclus:

– plata transportului delegatiei din Grecia;

– inchirierea celor doua ecrane amplasate in curtea catedralei (25.000 RON);

– renovarea si amenajarea spatiilor pentru delegatia din Grecia si pentru alti pelerini, situate in incinta Catedralei mitropolitane (250.000 RON);

– cheltuieli organizatorice, legate de hrana pelerinilor, etc.

Consideram deplasata si echivalarea de catre cotidianul ‘Ziua de Iasi’ a sumelor primite ca pomelnice cu vile sau masini de lux. Toate aceste afirmatii sunt diversiuni sau fabulatii pornite din complexe anticlericale si antibisericesti.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei desfasoara numeroase activitati cultural-misionare si social-filantropice, iar fondurile pe care le obtine ca donatie de la pelerini nu reusesc sa acopere nici macar datoriile pe care le are in prezent Centrul eparhial Iasi, ca urmare a activitatilor ei misionare (Radio TRINITAS, cotidianul crestin ‘Lumina’, centre medicale si culturale, etc.).

Secretariatul Centrului eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente