COMUNICAT DE PRESĂ: Este ușor de denigrat, dar mai greu de îndreptat!

De mai multă vreme, constatăm că unele trusturi media desfășoară o campanie concertată împotriva Bisericii Ortodoxe Române, manifestată fie prin mediatizarea obsesivă a unor cazuri de imoralitate a clerului de mir sau a celui monahal, fie prin reproșul permanent că Biserica Ortodoxă Română ar primi prea mulți bani de la bugetul de Stat, ignorându-se, în mod deliberat, că majoritatea contribuabililor sunt de confesiune ortodoxă, iar clerul ortodox aduce cea mai mare contribuție cultural-spirituală și social-filantropică la viața comunității locale.

În mare măsură, considerăm că aceste trusturi de presă – adesea conduse din străinătate -nu informează opinia publică românească în mod corect, ci tendențios, punând accentul doar pe ceea ce este senzațional și scandalos. Din nefericire, fiind preocupate exclusiv de audiență și profit, acestea trec cu vedere presiunea psihică-morală la care este supusă majoritatea creștinilor ortodocși din țară, inclusiv mănăstirile, schiturile și parohiile, prin promovarea în presa scrisă, filme și internet, a pornografiei, prostituției, libertinajului și prin relativizarea principiilor morale creștine privind familia.

Din cauza secularizării și a migrației, numărul vocațiilor monahale a scăzut îngrijorător în ultimii ani, iar menținerea vieții spirituale și a disciplinei monahale necesită eforturi sporite și se află mai intens în atenția centrelor eparhiale din țară. În acest sens, cazurile de indisciplină a clerului de mir și a celui monahal se află deja în atenția instanțelor de judecată bisericești, care analizează fiecare situație în parte și iau măsurile disciplinare (statutare) care se impun.

Cu privire la cazul apărut în cotidianul Libertatea de astăzi, 2 noiembrie 2009, precizăm faptul că persoana în cauză, victimă a unor persoane interesate de câștig, a solicitat încă din luna august 2009 retragerea din rândul monahilor, solicitare care a fost atunci aprobată, în baza libertății de conștiință.

Deja, Arhiepiscopia Bucureștilor intensifică măsurile pentru sporirea vieții duhovnicești și întărirea disciplinei monahale, inclusiv în ceea ce privește comunitatea slujitorilor monahi de la catedrale, care vor avea obligația de a se conforma unui program de mănăstire foarte strict.

Mai precizăm că, într-o societate preocupată de câștig material imediat și cu orice preț (șantaj și presiuni de tot felul), în care nu mai contează mult valorile spirituale, formarea duhovnicească a tinerilor clerici și mireni presupune o lucrare pastorală permanentă, mai atentă și mai intensă a Bisericii pentru formarea caracterelor, nu doar măsuri administrative și disciplinare.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente