COMUNICAT DE PRESĂ: E NECESARĂ O SOLUȚIE NOUĂ PENTRU O PROBLEMĂ VECHE!

E NECESARĂ O SOLUȚIE NOUĂ PENTRU O PROBLEMĂ VECHE!

– Măsuri legislative și soluții practice pentru rezolvarea neînțelegerilor patrimoniale dintre comunitățile ortodoxe și greco – catolice din Transilvania –

Astăzi, 29 septembrie 2009, la Reședința patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit un grup de 30 de preoți din Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului condus de Pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare și Pr. Marian Crainic, protopop de Carei.

Preoții din Episcopia Maramureșului și Sătmarului l-au informat pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române asupra neînțelegerilor patrimoniale cu Biserica Catolică Orientală de Rit bizantin (Greco-Catolică), manifestându-și îngrijorarea față de atitudinea vădit părtinitoare a unor instanțe de judecată (formate din judecători în majoritate de confesiune greco-catolică) și a unor reprezentanți ai autorităților locale în rezolvarea situațiilor litigioase dintre cele două comunități religioase. În acest sens, au fost semnalate, de exemplu, situații în care parohii ortodoxe din județele Maramureș și Satu Mare au fost chemate în judecată, chiar dacă în localitățile respective nu există niciun credincios de confesiune greco-catolică sau altele în care, deși credincioșii ortodocși au contribuit financiar la construirea unui nou locaș de cult destinat greco-catolicilor, totuși sunt intentate procese de revendicare a bisericii aparținând majorității ortodoxe din localitățile respective. Este, deci, evidentă încercarea Bisericii Greco-Catolice de a intra în proprietatea lăcașurilor de cult ortodoxe cu speranța acaparării credincioșilor ortodocși care le frecventează, au concluzionat cei doi părinți protopopi.

Preafericitul Părinte Patriah Daniel a menționat faptul că problema ridicată de preoții din Episcopia Maramureșului și Sătmarului se află permanent în atenția Patriarhiei Române care a încercat de mai multe ori să sensibilizeze autoritățile de Stat pentru adoptarea unor măsuri legislative și a unor soluții practice de rezolvare a neînțelegerilor patrimoniale dintre cele două Biserici românești în conformitate cu realitatea confesională din teritoriu. În același timp, Patriarhul României a apreciat că se impune, atât din partea parohiilor ortodoxe aflate în litigiu, cât și a eparhiilor din Transilvania să informeze mai bine autoritățile și opinia publică din țară și din străinătate despre problemele cu care se confruntă.

La încheierea întrevederii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adus la cunoștința preoților din Episcopia Maramureșului și Sătmarului faptul că la Cancelaria Sfântului Sinod se pregătește deja o nouă adresă referitoare la problemele menționate mai sus, care va fi înaintată săptămâna viitoare Președinției României, Parlamentului și Guvernului României. Această problemă va fi discutată și în cadrul Comisiei Mixte Guvern-Patriarhie în viitorul apropiat.

Grupul de preoți din județele Maramureș și Satu – Mare și-a prezentat astăzi punctul de vedere asupra diferendului patrimonial cu parohiile greco – catolice și la Președinția României, cele două Camere ale Parlamentului României, precum și la Ministerul Culturii și Cultelor.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente