Comunicat de presa – Dreptul de a ajuta pe cei aflati in suferinta

Comunicat de presa cu privire la retrocedarea padurilor din judetul Vaslui care au apartinut Epitropiei ‘Sf. Spiridon’ Iasi

In editia sa din 16 decembrie a.c., cotidianul ‘Gandul’ publica un material in care se afirma ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei a obtinut prin sentinta judecatoreasca dreptul de proprietate asupra 5.200 de hectare de padure in judetul Vaslui, desi nu ar fi ‘prezentat acte care sa dovedeasca faptul ca ar fi detinut vreodata padurile revendicate’. Incalcand normele elementare de documentare jurnalistica, autorul articolului nu considera de cuviinta sa prezinte si opinia reprezentantilor Mitropoliei in acest caz, ci se bazeaza exclusiv pe parerea a mai ‘multi cetateni’ din comunele Dumesti si Bacesti, si a conducerii Directiei Silvice Vaslui. Erorile strecurate, voit sau nu, in acest articol sunt numeroase. Spre exemplu, in mod cu totul eronat se afirma ca fosta Fundatie a Epitropiei ‘Sf. Spiridon’ era o institutie privata de interes public si ca aceasta ‘era proprietara de biserici si nu bisericile dispuneau de ea’.

In realitate, Epitropia ‘Sf. Spiridon’ Iasi a fost unitate de cult medical-filantropica a fostei Manastiri ‘Sf. Spiridon’ Iasi, si nu fundatie publica a statului. Acest lucru reiese inclusiv din Decizia nr. 202 / 31.01.1948 a ‘Comisiunii Ministeriale pentru redresare economica si stabilizare monetara’ prin care statul comunist-ateu a confiscat terenurile Epitropiei. Daca Epitropia ‘Sf. Spiridon’ Iasi ar fi fost o Fundatie, reglementata de normele Legii nr. 21 / 1924, la desfiintarea sa bunurile nu puteau fi confiscate de catre stat, intrucat art. 53 din aceasta lege prevede clar cine putea prelua patrimoniul in cazurile de dizolvare a persoanei juridice. Or, printre cazurile prevazute de Legea nr. 21 / 1924 nu intalnim nici un caz in care patrimoniul unei fundatii putea fi preluat de catre stat.

Insasi denumirea de ‘Epitropie’ este una religioasa, si nu laica sau publica, iar conducatorii sai se numesc ‘epitropi’, si sunt persoane laice alese dintre credinciosi. Conform Statutului Bisericii Ortodoxe Romane, ‘epitropul este administratorul averii parohiale sau manastiresti si va indeplini sarcinile fixate de Consiliul parohial sau Consiliul monahal’.

Toate donatiile si cumpararile de terenuri apartinand Epitropiei s-au facut pe numele Manastirii ‘Sf. Spiridon’ Iasi pentru intretinerea operei medicale din ‘bolnita’ sa initiala, respectiv pentru spitalul sau de mai tarziu, iar aceste terenuri fac parte din ‘fondul bisericesc al cultului ortodox’ din judetul Vaslui pe raza comunelor Dumesti si Bacesti. Actuala parohie si Biserica ‘Sf. Spiridon’ este indreptatita sa ceara terenurile fostei Manastiri ‘Sf. Spiridon’ pentru ca este continuatoarea in drepturi a fostei manastiri, manastire ce a fost desfiintata si transformata in parohie de catre regimul comunist-ateu, prin Decretul nr. 410 / 1959. Din acest fond bisericesc, parohia ‘Sf. Spiridon’ a obtinut deja 30 de hectare de padure pentru care i s-a eliberat titlu de proprietate in baza art. 29, alin. 2 din Legea nr. 1 / 2000, nemodificata.

Articolul 29, alin. 32 din Legea nr. 1 / 2000, modificata prin Legea nr. 247 / 2005 si articolul 64, alin. 2 din H.G. nr. 890 / 4.08.2005, privind Regulamentul de aplicare a Legii nr. 1 / 2000, modificata si completata cu Legea nr. 247 / 2005, prevad ca parohia ‘Sf. Spiridon’ Iasi are dreptul la diferenta de fond bisericesc sau la diferenta de suprafata neatribuita. Fondul bisericesc al cultului ortodox cu padure de la Ocolul Silvic Bacesti ce a fost predat la stat in anul 1948 de catre Epitropia ‘Sf. Spiridon’ Iasi (structura de cult medicala a parohiei ‘Sf. Spiridon’ Iasi) si care trebuie retrocedat parohiei ‘Sf. Spiridon’ este constituit din: 2.744,97 ha padure pe raza comunei Bacesti si 2.490,56 ha padure pe raza comunei Dumesti, fond ce intra sub incidenta prevederilor legale de mai sus, adica trebuie retrocedat parohiei ‘Sf. Spiridon’ in totalitatea sa.

Trebuie precizat foarte clar ca padurile revendicate de parohia ‘Sf. Spiridon’ vor aduce venituri care vor fi utilizate pentru plata tratamentelor si a medicamentelor utilizate in cadrul Spitalului ‘Providenta’ din Iasi si din centrele medical-filantropice ale Arhiepiscopiei Iasilor in care bolnavii sunt tratati fara plata. Participarea la vindecarea bolnavilor si din punct de vedere trupesc, nu numai din punct de vedere sufletesc, a fost dintotdeauna una dintre preocuparile principale ale Bisericii Ortodoxe in decursul istoriei. Sunt de notorietate publica existenta in trecut a bolnitelor si a leprozeriilor infiintate si sustinute de bisericile si manastirile ortodoxe. Pana in anul 1948, unele dintre aceste spitale erau sustinute de catre Biserica prin veniturile obtinute din exploatarea terenurilor agricole si forestiere, cum a fost in cazul Spitalului ‘Sf. Spiridon’ din Iasi. Dupa decembrie 1989, Constitutia Romaniei, prin art. 29, da posibilitatea Bisericii sa-si reia activitatea de a alina suferinta din societate. Astfel, in spiritul acestor libertati obtinute, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a infiintat si sustine Spitalul ‘Providenta’ cu multiple specializari medicale, precum si mai multe cabinete medicale in diferite orase din Moldova.

In concluzie, revendicarea unor bunuri care i-au fost confiscate de regimul comunist sunt un act de dreptate, un act prin care se reda Bisericii demnitatea de a putea ajuta pe cei aflati in suferinta. Orice contestare a unor astfel de revendicari nu pornesc decat dintr-o atitudine antibisericeasca, dintr-o mentalitate tipic comunista care pune statul mai presus de drepturile legale ale unor persoane sau institutii sau chiar dintr-o dorinta lacoma de a administra unele bunuri in vederea valorificarii lor si in interes personal.

Sectorul juridic,

Consilier juridic pr. Constantin Grigore

Comentarii Facebook


Știri recente