COMUNICAT DE PRESĂ: Domnul Silviu Prigoană, mai rău decât comuniștii din vremurile trecute

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează:

În legătură cu atitudinea domnului Silviu Prigoană, Deputat PDL în Parlamentul României, exprimată în cadrul emisiunii „Fabrica” de la Realitatea TV, sâmbătă, 21 august 2010, privind sprijinul acordat cultelor religioase de către Stat, precizăm următoarele:

Considerăm că reacția înverșunată și pătimașă a respectivului politician se explică mai degrabă prin frustrări personale și este simptomatică pentru o persoană care se declară ateu militant (adică reprezentantul a 0,2% din populația României contra cetățenilor credincioși, în proporție de 99%).

Atitudinea sa este nejustificată și provocatoare, fiind plină de inexactități și de afirmații tendențioase în privința raporturilor dintre Stat și Biserică legal constituite în prezent, pe baza tradiției istorice a statalității române moderne.

Reamintim că în art. 29, alin. 5, Constituția României stipulează sprijinul acordat de către Stat cultelor religioase: Cultele religioase sunt autonome față de stat și se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile și în orfelinate.

De asemenea, Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, o lege organică, afirmă: Statul sprijină, la cerere, prin contribuții, în raport cu numărul credincioșilor cetățeni români și cu nevoile reale de subzistență și activitate, salarizarea personalului clerical și neclerical aparținând cultelor recunoscute. Statul sprijină cu contribuții în cuantum mai mare salarizarea personalului de cult al unităților de cult cu venituri reduse, în condițiile stabilite prin lege. (art. 10, alin. 4).

Cunoașterea și respectarea Constituției și a legilor țării este o obligație a tuturor cetățenilor țării, inclusiv pentru membrii Parlamentului.

Statul român și-a asumat în anul 1863, după secularizarea averilor bisericești, obligația compensatorie de a susține activitățile Bisericii și a făcut-o neîntrerupt, cu intensități diferite, de atunci și până astăzi. Chiar și regimul comunist ateu a respectat acest angajament, acordând o contribuție modestă la salarizarea personalului cultelor religioase.

Statul a rămas consecvent acestor obligații și după anul 1989, încurajând parteneriatul social cu cultele religioase, în beneficiul spiritual, moral și economic al tuturor cetățenilor români. Legea 142/1999 este doar cea mai recentă reglementare legală în acest sens, și nicidecum prima în ultimii 2000 de ani, așa cum eronat afirmă domnul Silviu Prigoană.

Reamintim că Statul român nu a retrocedat Bisericii bunurile confiscate în timpul secularizării averilor bisericești de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, iar în ultimii 20 de ani nu au fost restituite decât parțial bunurile bisericești preluate abuziv de către Stat în timpul regimului comunist (clădiri, terenuri agricole, păduri).

Recomandăm parlamentarilor români și tuturor oamenilor politici să ia legătura cu preoții și credincioșii din colegiile lor electorale pentru a cunoaște situația reală a tuturor comunităților religioase. Acolo unde populația este săracă, și biserica are nevoie de sprijin, pentru a putea ajuta pe oameni.

Anularea sau suspendarea sprijinului Statului pentru salarizarea personalului clerical și neclerical al cultelor, întreținerea locașurilor de cult și susținerea activităților social-filantropice bisericești ar reprezenta o măsură nedreaptă, nedemocratică și umilitoare.

Considerăm că în situația actuală este mai importantă găsirea unor soluții viabile pentru ieșirea din criza economică decât prigonirea unor categorii sociale, inclusiv deservenții cultelor religioase, și încercarea de derutare și învrăjbire a opiniei publice prin afirmații inexacte și interpretări trunchiate și tendențioase ale Constituției și legilor țării.

Comentarii Facebook


Știri recente